Geslaagde SKAL Biocontrole binnen ons bedrijf!
Jaarlijkse controle bij Biowinkel4you.nl  

Maandag 4 januari; onze eerste werkdag van het nieuwe jaar stond in het teken van het verwelkomen en de begeleiding van onze collega's, verschillende administratieve werkzaamheden en telefoontjes, de voorbereidingen voor het uitleveren van het werkfruit voor Appel4you.nl en....we kregen de inspecteur voor de SKAL Biocontrole op bezoek voor de jaarlijkse inspectie!

Ieder bedrijf dat via het web biologische voedingsmiddelen, diervoeding, planten en/of bloembollen verkoopt moet zich bij Skal Biocontrole registreren. Elk Nederlands bedrijf dat biologische landbouwproducten en levensmiddelen wil produceren, verwerken, verpakken, importeren, verhandelen, exporteren of opslaan moet door Skal Biocontrole gecertificeerd zijn. Een webshop mag alleen aantoonbaar gecertificeerde biologische producten – dus met het biologische EU-keurmerk – verhandelen. Dit betekent dat zowel de tussenhandelaar als de producent moeten zijn gecertificeerd.

Bekijk in dit  filmpje meer over de controle op biologisch gecertificeerde producten

Tijdens de jaarlijkse inspectie wordt vastgesteld of het bedrijf nog steeds aan de biologische voorwaarden voldoet. Een goede voorbereiding door ons is van groot belang om de inspectie en rapportage vlot te kunnen afhandelen.

Verloop van de jaarlijkse inspectie
De inspecteur stelde een aantal algemene vragen stellen over ons bedrijf. Vervolgens nam de inspecteur  onze verkoopgegevens als uitgangspunt. De inspecteur koos een bepaald product om dit van de verkoop terug te traceren tot binnenkomst bedrijf. Hiermee controleerde de inspecteur de interne traceerbaarheid binnen ons bedrijf. Daarnaast heeft de inspecteur de massabalans bekeken, die we voorafgaand aan de inspectie hadden voorbereid. Aan het eind van de inspectie schreef de inspecteur het inspectierapport.
 

Voorbereiding inspectie 
We hebben twee massabalansen gemaakt van twee door ons gekozen biologische producten. Een massabalans is een overzicht waarin over een relatief korte periode (een week, maand of kwartaal) per product de beginvoorraad en de eindvoorraad vermeld zijn en daarbij alle ontvangsten en afvoeren (aankopen en verkopen) van dit product. De hoeveelheden in dit overzicht moeten in evenwicht zijn. Hierbij vroeg de inspecteur ons naar een verkoopoverzicht en afvoeroverzicht van deze twee producten over dezelfde periode.

Ook de volgende zaken had onze inspecteur het volgende van ons nodig voor het goed kunnen uitvoeren van de inspectie:

Ontzettend blij  zijn we om te kunnen vermelden dat we ons certificaat voor het komende jaar weer zullen ontvangen zodat we je met veel bevlogenheid en enthousiasme van prachtige producten kunnen blijven voorzien, in samenwerking met onze vaste leveranciers! 
  Biowinkel4you.nl     04-01-2021 18:18     Reacties ( 0 )
Reacties (0)

Geen reacties gevonden.