Wat is dat biodiversiteit? Bij Biowinkel4you.nl dragen we een warm hart toe aan biodiversiteit. Daarom laten we je graag weten wat dat nou precies inhoudt! Je leest het in ons nieuwe blog: wat is biodiversiteit?

We leven op een aarde met vele variaties. De kleinste bacteriën, schimmels en planten of de allergrootste dieren, tropische regenwouden of de Nederlandse weilanden. Elke levensvorm, elk ecosysteem en elke genetische variatie is uniek en onvervangbaar. Deze grote verscheidenheid noemen we: biodiversiteit.

En dat is van levensbelang! Al deze variaties zijn afhankelijk van elkaar en daarin speelt uiteraard de variatie een belangrijk onderdeel. Wij als mens kunnen ook niet zonder organismen bestaan. Biodiversiteit is dus iets heel moois maar ook nuttig en noodzakelijk. Niet alleen schoon water, vruchtbare grond en een stabiel klimaat levert het op, maar ook voedsel en grondstoffen voor huisvesting, kleding, brandstof en medicijnen. Ze verschaffen bestaanszekerheid en vormen de basis voor onze welvaart. Biodiversiteit draagt bij aan de kwaliteit van leven en het welzijn van mensen.

Maar.. biodiversiteit wordt bedreigd
Door onder andere wereldwijde klimaatverandering, toename van consumptie en vervuiling wordt de biodiversiteit ernstig bedreigd. Plant- en diersoorten verdwijnen en ecosystemen raken verstoord. Een schone lucht en zuiver water zijn niet langer vanzelfsprekend. Vooral mensen in arme landen merken dit, zij zijn direct afhankelijk van wat de bossen en het land voortbrengen. Maar ook ons treft het. Uiteindelijk raakt het iedereen en bedreigt het voortbestaan van alle mensen.


Vandaag is het de internationale dag van biodiversiteit. Uitgelezen kans om eens wat aan die bewustwording te doen! Er moet namelijk verandering komen. De Nederlandse overheid heeft duurzaam gebruik en meer kennis van biodiversiteit hoog op de agenda staan. Maar niet alleen de overheid is verantwoordelijk. Een doeltreffende aanpak van dit levensbelangrijke probleem is alleen mogelijk als overheid, burgers, bedrijven en maatschappelijke organisatie nauw met elkaar samenwerken.

Hoe je dat aan moet pakken?
Je bent al goed op weg door biologische boodschappen te bestellen bij Biowinkel4you.nl. Daarnaast kan je ook bewuster vlees gaan eten, eet het bijvoorbeeld minder en kies een keertje voor vis. Maar wel met het keurmerk MSC of ASC. Wil je de tuin graag betegelen? Niet doen! Zet hem vol met vlinder- en bijvriendelijke planten. Die passen ook prima op je balkon.


Wat wij zelf een heel leuk initiatief vinden is de guerilla gardener: zaai wilde bloemen op een braakliggend veld of zet plantjes neer in een leeg perkje. Daar wordt toch iedereen gelukkig van?
 
  Biowinkel4you.nl     22-05-2019 13:18     Reacties ( 0 )
Reacties (0)

Geen reacties gevonden.