Door klimaatverandering, gewasbeschermingsmiddelen, stedelijke bebouwing en minder bloeiende planten in hun natuurlijke omgeving hebben de honingbijen het moeilijk. Door al deze veranderingen in hun natuurlijke omgeving hebben ze onvoldoende voedsel om te overleven. Door de afname van honingbijen neemt ook de natuurlijke bestuiving van bloemen, planten en gewassen af, waardoor de bijen voor minder honing zorgen. De ecologische cirkel raakt hierdoor uit balans.

Bij Biowinkel4you.nl vragen we extra aandacht voor dit probleem. Je kan zelf namelijk al heel wat dingen doen om de natuurlijke omgeving van de honingbij te optimaliseren!

Zorg voor voedsel
Honingbijen halen nectar en stuifmeel uit bloemen en bloeiende planten. Er wordt vaak gedacht dat ze dit alleen in de zomer doen. Dit is echter niet zo, ze doen dit het hele jaar rond. Om de honingbij te helpen, kun je in je tuin bloemen en planten te plaatsen die elkaar afwisselen qua bloeiperiode. Bloemen en planten die je speciaal voor de honingbij kunt gebruiken zijn: zonnebloemen, spurrie, phacelia, korenbloemen, krokussen, sneeuwklokjes en hyacinten. Daarnaast leveren ook fruitbomen zoals de appel, kers en peer de bijen veel voedsel op. Het levert niet alleen lekkers voor de bijen op, maar ook nog eens voor jezelf!

Zorg voor een levende tuin
Een levende tuin, is een tuin met veel ruimte voor bloemen, planten, insecten, dieren en ecologie en minder bestrating. Bijkomend voordeel van beplanting is dat het helpt tegen wateroverlast, het de lucht zuivert en het milieu verbetert. Ook voor vogels, vlinders, spinnen en andere dieren is groen van levensbelang. Ze vinden er voedsel en beschutting tegen natuurlijke vijanden. En wist je dat groen een positieve invloed heeft op je gezondheid en humeur en dat het een gevoel van plezier en ontspanning geeft?

Zorg voor een huis
Honingbijen wonen het liefste in holle bomen, een bijenkast of -korf. In ieder geval op een beschut plekje die bescherming biedt tegen weersomstandigheden en natuurlijke vijanden. Je kunt in je tuin een insectenhotel plaatsen zodat de honingbij daar beschutting kan vinden. Ze zijn kant-en-klaar te koop, maar je kunt ook zelf materialen in de natuur verzamelen, zoals takjes, steentjes, gedroogd gras, en zelf een insectenhotel maken.

Wij verkopen natuurlijk ook biologische honing in onze webshop. Wist je dat aan biologische honing strenge eisen worden gesteld? Voor het verkrijgen van bio-honing geldt onder andere dat bijenkasten zo moeten worden geplaatst dat bronnen van stuifmeel en nectar binnen een straal van drie kilometer voor het grootste deel bestaan uit biologische gewassen of 'spontane vegetatie' (maaien, snoeien en begrazen) waarop geen gewasbeschermingsmiddelen worden toegepast.
  Biowinkel4you.nl     12-08-2019 13:00     Reacties ( 0 )
Reacties (0)

Geen reacties gevonden.