Genetische diversiteit, belangrijk voor voedselzekerheid

Landbouwsystemen waarin verschillende gewassen en rassen worden geteeld geven een meer stabiele opbrengst en hebben minder last hebben van ziektes en plagen dan monoculturen. Wereldwijd wordt er echter steeds meer van hetzelfde geteeld. Wanneer lokale soorten en variëteiten verloren gaan, leidt dit meestal tot onomkeerbaar verlies van de genetische diversiteit die ze bevatten. Dit proces staat bekend als ‘genetische erosie’. Het steeds kleiner worden van de genetische pool maakt landbouwgewassen kwetsbaar voor ziektes en klimaatverandering. Als bijvoorbeeld van een gewas maar één soort (= één ras) gebruikt wordt met dezelfde genetische basis, zijn alle planten even gevoelig als er een ziekte uitbreekt.

Een actueel voorbeeld is de banaan. Alle bananen die wij nu eten zijn genetisch gezien hetzelfde. En er woedt op dit moment een schimmel waartegen dus geen enkele banaan resistent is. Dit voorbeeld laat zien hoe belangrijk genetische diversiteit is. Niet alleen voor de weerbaarheid van landbouwsystemen, maar ook voor de voedselzekerheid. Het behoud van genetische diversiteit, zowel op het veld als in genenbanken, is ook essentieel als ‘bron’ voor de ontwikkeling (veredeling) van nieuwe rassen.


Bron: Greenpaper, Biologisch & biodiversiteit, Bionext
  Biowinkel4you.nl     16-03-2022 11:21     Reacties ( 0 )
Reacties (0)

Geen reacties gevonden.