Wij zijn er bij Biowinkel4you.nl trots op dat we producten uit de regio kunnen aanbieden. En dit zijn niet zomaar regionale producten, het zijn producten met een verhaal.


Sinds kort verkopen wij producten van de Meander uit Brummen. We hebben er bewust voor gekozen om met hen te gaan samenwerken. Enerzijds omdat er bij het telen bewust stilgestaan wordt bij het partnerschap tussen mens en grond, plant en dier, anderzijds  omdat ze, net als wij, mensen met verschillende achtergronden, een plek in de maatschappij plaats bieden.

Ambachtelijke productie
De Meander bevindt zich tussen hoge bomen en oude landhuizen, op rivierklei en op zavel van een oude IJssel-stroomrug. Kleinschalige land- en tuinbouw en ambachtelijke productie staan hier centraal. De verschillende percelen waarop geteeld wordt zijn omsloten door hagen en houtwallen met een grote diversiteit aan voornamelijk inheemse struiken en bomen. Er worden veel verschillende gewassen geteeld. Zo worden op de vijf hectare grond onder andere  verschillende sla soorten, verschillende soorten bonen, peulvruchtgewassen, andijvie, knolvenkel, rode bieten, plantuien, courgettes, komkommers, pompoenen en snijbiet verbouwd. Ook zijn er bloemen, bijen en kippen in de boomgaard te vinden. De eigen compostmakerij zorgt voor een vitale bodem. Daarnaast wordt er gebruik gemaakt van een tunnelkas om het seizoen te vervroegen en te verlengen en dat zorgt in de zomer voor lekkere tomaten, paprika, komkommers en kruiden. Op het erf van de Meander is een boerderijwinkel te vinden, waar groenten, aardappelen, fruit, zuivel, droogwaren en snijbloemboeketten worden verkocht.Arbeidsmatige dagbesteding
Het bedrijf is vrijwel vanaf het begin ook een schuiloord geweest voor mensen die op welke manier dan ook even tussen de wielen van de ratrace maatschappij zijn geraakt. Ook voor mensen die tot zichzelf moeten komen om uit te vinden hoe weer verder te kunnen, biedt de Meander een plek.  Sinds 2010 biedt zelfstandig zorgondernemer Fred Thus van “In Groene Handen” arbeidsmatige dagbesteding op De Meander en begeleidt mensen bij de meest uiteenlopende werkzaamheden in de tuin en op de akker. Het is goed te zien dat de gewassen van deze extra zorg en aandacht profiteren. Met "In Groene Handen" staat de deskundige begeleiding van mensen centraal die, met één – of meerdere hulpvragen door het leven gaan en die heel graag op een (beschermde) werkplek aan de slag zouden willen. Met deze stap richting de toekomst, worden ze in de gelegenheid gesteld om zichzelf optimaal te kunnen ontplooien en wordt er een belangrijke bijdrage geleverd aan de structuur in hun dag en de structuur in hun leven.

Stichting Het Anker
De Meander is op zoek gegaan naar mensen die deze plek wilden ‘adopteren’, ’peetouders’ wilden worden door middel van een lening of een schenking. Dit omdat ze van mening zijn dat gezonde en gezond makende landbouw op den duur alleen kan bestaan door de betrokkenheid van allen die daar mee te maken hebben. Mensen die zich samen met de boeren en tuinders verantwoordelijk willen voelen voor een stuk aarde dat echte ‘levensmiddelen’ voortbrengt. Rechtstreekse betrokkenheid tegenover anonimiteit. Concreet is daarvoor Stichting Het Anker opgericht. In 2012 is deze stichting erin geslaagd om het voortbestaan van het bedrijf te garanderen. De gronden en de boerderij zijn door de stichting met behulp van een collectieve (warme) financiering aangekocht van de failliete Stichting Zonnehuizen, die eerder de eigenaar was. Boeren, vrienden, klanten, familie, burgers en buitenlui brachten het aankoopbedrag bijeen. Hierdoor is het mogelijk geworden om weer verder in de toekomst te kijken zonder zware financiële afhankelijkheid van een bank te creëren.

De producten van de Meander kunt u hier vinden in onze webshop. Na het lezen van deze achtergrond informatie, is het vast extra genieten van een eerlijk en duurzaam product uit de regio. Hiermee ondersteunt u zowel het voortbestaan van de Meander, als Biowinkel4you.nl.
  Biowinkel4you.nl     18-07-2019 15:00     Reacties ( 0 )
Reacties (0)

Geen reacties gevonden.