Verse uitloopeieren tijdens een vogelgriep?

Kippenwelzijn staat voorop
Bij onze biologische en biodynamische eierleveranciers komt de kip op de eerste plaats. Want de kwaliteit van een ei, hangt samen met de leefwijze van de hen. Er zijn natuurlijk verschillende manieren waarop je hennen (en hanen) kunt houden. De pluimveehouders kiezen ervoor om de kippen te houden in hun oorspronkelijke habitat. Tenminste zo veel als mogelijk, ook in tijde van vogelgriep.

Op de biologische boerderijen groeien niet alleen hennen, maar ook hanen op. In het bijzijn van de hanen worden natuurlijke koppels gevormd en voelen de hennen zich meer op hun gemak. Hierbij is één haan en zo’n vijftig hennen de standaard bij Demeter én GeluksVogel. In de stal hebben de kippen voldoende ruimte om rond te scharrelen en voer te pikken. Daarnaast hebben de stallen flinke ramen met ruim binnenvallend daglicht. Dit zorgt ervoor dat de kippen niet verstoord worden in hun natuurlijke dag- en nachtritme. Het voer voor de kippen wordt gemaakt van biologische geteelde granen waarbij geen gebruik is gemaakt van kunstmest of chemische bestrijdingsmiddelen. Tevens krijgen de kippen geen preventieve antibiotica toegediend. Omdat kippen van origine bosvogels zijn, hebben biologische kippen niet alleen binnen maar ook buiten de ruimte om lekker rond te scharrelen. In het weiland zijn er allerlei bomen en struiken aangeplant die beschutting bieden. Want zo voelen de dieren zich beschut tegen vossen en roofvogels.

Echter, de laatste maanden mag er geen kip meer naar buiten. Door de vogelgriep zitten alle kippen binnen, verplicht. Het vogelgriepvirus komt steeds vaker voor in Nederland en het kan onder meer binnenkomen door trekvogels en import van levende besmette vogels. Door de overheid zijn er landelijke maatregelen tegen vogelgriep opgesteld om verspreiding van het virus zo veel mogelijk te beperken. Zo moeten pluimveehouders hun kippen ophokken, biologisch of niet. En dat is niet makkelijk voor de biologische pluimveehouders. Het gaat tegen het natuurlijke gevoel in en staat haaks op de principes van biologische kippen houden. De dagelijkse vrije bosuitloop voor kippen is een belangrijk kenmerk van de biologische pluimveesector. De ophokplicht is niet bevorderlijk voor het welzijn van de kippen en de onderlinge pikkerij neemt toe. Op dit moment mogen de kippen al ruime tijd niet naar buiten en dat is voor de boeren een doorn in het oog.

Biologische pluimveehouders gaan verder
In de tussentijd nemen de biologische pluimveehouders maatregelen om ervoor te zorgen dat hun kippen zoveel mogelijk natuurlijk gedrag kunnen blijven vertonen. Zo heeft Yvonne Sturm, boerin van GeluksVogel tenten opgezet waarin de kippen buiten veilig en afgeschermd kunnen scharrelen: “Onze kippen hebben ook een tijdje binnen gezeten. Ondanks dat dit geen straf is in onze mobiele kippenkar, vinden wij het heel belangrijk dat de kippen ook buiten kunnen scharrelen. Daarom hebben we gekeken naar mogelijkheden in plaats van onmogelijkheden. Met de tenten kunnen de kippen toch lekker gras eten en met hun poten in het zand. En dat is op dit moment de beste oplossing!” Niet alleen de hennen, maar ook de hanen die bij GeluksVogel worden gehouden krijgen,  als ze oud genoeg zijn om naar buiten te mogen, een overdekte volière zodat ze gras kunnen eten en met hun poten in het zand kunnen woelen. Bij de biodynamische boeren van De Grote Kamp is er altijd al een ruime overdekte uitloop beschikbaar. En deze komt nu goed van pas! Deze uitloop is bedekt met stro en zandbaden waarin de kippen zich kunnen wassen. Naast deze extra’s blijven de standaard normen voor biologische kippen gelden. Daarom is het in de Europese regelgeving opgenomen dat de wettelijk ophokplicht geen gevolgen heeft voor de biologische status. Want ook wanneer de kippen niet buiten mogen scharrelen, wordt er in de stal volop rekening gehouden met de natuurlijke habitat van de kip.


Bron: Udea
  Biowinkel4you.nl     23-02-2022 10:47     Reacties ( 0 )
Reacties (0)

Geen reacties gevonden.