Biologisch-dynamische boerderij De Vijfsprong


De Vijfsprong is een biologisch-dynamisch (BD) agrarisch bedrijf in Vorden, waar gewerkt wordt vanuit de eerbied voor aarde, plant, dier en mens. Het bedrijf bestaat uit een melkveehouderij, is actief op het gebied van akkerbouw en tuinbouw, en heeft een eigen zuivelverwerking en een winkel. De Vijfsprong heeft een SKAL- en EKO-keurmerk, maar is ook DEMETER gecertificeerd.

De basiselementen van boerderij De Vijfsprong: een stal, 50 melkkoeien, kippen en varkens, en 80 hectare landbouwgrond om grasklaver te laten groeien en bloemrijke graanakkers de ruimte te geven, want de boerderij produceert ook zelf het voer voor de beesten. En niet te vergeten, een groot aantal begrazingsgebieden. De koeien zijn zo veel mogelijk buiten. En als het buiten te koud is vertoeven ze op het strobed in de heuvelstal. Er is rust en eenvoud.

Met deze ingrediënten is het de kunst om de basisprincipes van de biologisch-dynamische landbouw op de beste manier vorm te geven. Dit vraagt een groot vermogen aan evenwichtskunst van de boer.

Boer Guus van Imhoff: "Ik ken alle koeien bij naam. Hun eigenschappen. Hoe ze zijn. Zij kunnen elkaar ook onderling herkennen. Koeien zijn uniek. We hebben een koe die altijd als laatste naar de wei wil. En als laatste er weer uit. Zij vertikt het om vooraan te gaan staan. Als je op een goede manier met koeien om wilt gaan, moet je respect hebben voor wie ze zijn en je moet zelf rustig zijn. Stressvrij. Onze koeien hebben hoorns. Je wilt niet dat de koeien hun hoorns gaan gebruiken, dus moet je geen olie op het vuur gooien. Ik begeleid het samenspel tussen de koeien en help jonge koeien om een goede introductie te doen in de kudde. Ik ken hun plek. Dat zijn voor mij allemaal vanzelfsprekende vaardigheden die erbij horen, als je met koeien wilt werken.”

“Van maart tot november staan de koeien dag en nacht buiten. Als koeien buiten staan zijn ze minder vaak ziek. Je moet als boer heel ver vooruitkijken, zodat je steeds een lekker stukje gras voor ze hebt. Als ze op schrale grond staan moet je ze bijvoeren. En wat erger is: als er weinig gras is komt er geen goede melk.”

“Een biologisch-dynamische boer moet altijd zoveel mogelijk met de natuur meewerken. De natuur is oersterk. Als je daar in mee gaat komt het naar je toe. De koe eet gras, wil buiten zijn. In elk van onze weilanden is schaduw, dat hebben koeien nodig. Het is een sport om de beste mix te maken van brandstof, kosten en energie. Dat bepaalt de kosten om melk te kunnen produceren.”

Wat de boerderij van De Vijfsprong extra bijzonder maakt is dat het een boerderij is waar mensen met een zorg- of hulpvraag, maar ook stagiaires en vrijwilligers meewerken. Het is de kunst om taken en werkzaamheden zo op ieder individu af te stemmen dat ieder het jaar rond zijn steentje bij kan dragen. En dat tegelijkertijd alle dingen gebeuren die nodig zijn om steeds opnieuw weer goede melk te krijgen.

Jaarlijks produceren de koeien van de boerderij van De Vijfsprong bijna 300.000 liter gezonde biologisch-dynamische melk. Met grote toewijding en zorg wordt dit op het eigen erf verwerkt tot een grote variatie aan heerlijke kaas- en zuivelproducten. De melk gaat dus niet naar een fabriek, maar alle melk wordt verwerkt in de kaasmakerij of in de verse zuivelbereiding.

De verse producten worden wekelijks op pure en ambachtelijke wijze bereidt. Zo wordt de melk voor de zuivelproducten nooit gehomogeniseerd – dat is: melkvet onder hoge druk stukslaan - waardoor de producten hun natuurlijk karakter behouden. De Vijfsprong verwerkt melk naar yoghurt, kwark, melk, slagroom, creme fraiche en acidophilus melk.

Bestel hier jouw biologisch-dynamische zuivel en kaas van De Vijfsprong.

      
  Biowinkel4you.nl     14-10-2021 11:30     Reacties ( 0 )
Reacties (0)

Geen reacties gevonden.