-
Blog
4 redenen waarom vaker biologisch kopen in 2025 een goed voornemen is Het nieuwe jaar staat voor de deur en we maken allemaal weer de balans op. Wat wil je de komende tijd anders gaan doen? Hieronder geven we je 4 redenen om als goed voornemen wat vaker biologische producten in je mandje te doen. 1. Je wilt iets doen voor het klimaat Wat je consumeert heeft best wel een groot effect op de wereld om je heen. Vooral voor het klimaat is het goed om bewuste keuzes te maken. Kiezen voor biologische voeding is een vrij makkelijke manier om een positieve impact te maken! Biologische boeren verbruiken minder energie én stoten minder gassen uit. Zo gebruiken biologische boeren geen kunstmest. Dit scheelt energie, maar het scheelt ook uitstoot van onder andere lachgas die vrijkomt bij de productie van kunstmest. Bovendien...
Feiten en fabels: dit moet je weten over biologisch eten Biologische producten zijn niet meer weg te denken uit onze supermarkten en veel mensen zijn geïnteresseerd in de voordelen ervan. Zowel voor eigen gezondheid als voor de natuur. Te midden van de populariteit rondom biologisch eten, ontstaan er ook vaak misvattingen. In dit artikel nemen we zes standpunten onder de loep, om zo fabels van feiten te onderscheiden. 1. Lokaal en biologisch eten is hetzelfde Lokaal en biologisch eten streven beide naar duurzame voedselproducten, maar ze hebben verschillende betekenissen. Het verschil zit in waar producenten de nadruk op leggen: lokaal eten gaat over de afstand die het voedsel heeft afgelegd, terwijl biologisch eten gaat over hoe het wordt geproduceerd . Een product kan biologisch en lokaal zijn, maar dat hoeft...
​Bio en je gezondheid. Wat weten we wél en wat niet? Dat biologische landbouw en productie beter zijn voor de gezondheid van onze natuur, is al lang bekend. Biologisch verbetert het bodemleven, de biodiversiteit en de kwaliteit van het water. Het is beter voor dierenwelzijn, zowel in de natuur als bij de boerenbedrijven. Maar is het ook gezonder voor mensen? Steeds meer onderzoeken lijken daarop te wijzen. We nemen je graag mee in een aantal inzichten over bio en je gezondheid. Bio zit barstensvol voedingsstoffen Voldoende granen, peulvruchten, groente en fruit eten is natuurlijk sowieso een goed idee voor je gezondheid. Kies je biologisch, dan krijg je vaak hogere concentraties vitamine C en omega-3-vetten binnen. In biologische granen, fruit en groenten zitten bovendien tot wel 40 procent meer antioxidanten....
Verdwaald in de keurmerken... Wat is nou echt biologisch? Biologisch, eko, natuurlijk, duurzaam, diervriendelijk, groen… steeds meer voedingsmerken verleiden mensen met beloftes die te maken hebben met zorg voor de natuur. Ze spelen daarmee in op een trend: we zijn in de supermarkt steeds vaker bereid om iets meer te betalen voor meer duurzaamheid. Die wildgroei maakt het wel lastig om de juiste keuze te maken. Want welke beloftes kunnen we wel serieus nemen en welke niet? Check het keurmerk Als het gaat om gezondheid en duurzaamheid mogen producenten niet zomaar alles op een verpakking zetten. Wat je beweert, moet wel kloppen. Zeker als het gaat om beschermde termen zoals biologisch, ecologisch en organic. Er zijn echter ook veel onbeschermde claims zoals natuurlijk en groen. Wil je zeker weten dat een product...
Recept: Pompoensoep met rode paprika Een hartverwarmende soep, gemaakt met producten uit het seizoen. Heerlijk als voorgerecht, maar ook lekker bij de lunch. Ingrediënten – 6 personen 2 uien 2 teentjes knoflook 1 (grote) butternut pompoen 2 rode paprika's 3 eetlepels olie 1 eetlepel ras en hanout kruiden 2 groente bouillonblokjes 170 gram Griekse yoghurt Bereiding Stap 1: Warm de oven voor op 180 °C. Stap 2: Pel de uien en snijd in grove stukken. Was de pompen, snijd hem doormidden, verwijder de zaadlijsten en snijd in stukken. Was de paprika's en snijd ze in stukken. Stap 3: Verdeel de groente over een bakplaat en leg de teentjes knoflook erbij. Meng de olie en de ras el hanout kruiden door de groente. Stap 4: Bak de groente 30 minuten in de oven. Stap 5: Pel de...
Recept: Gekruide aardappelen met tomaten Met dit recept zet je een heerlijke curry op tafel. De combinatie van aardappelen en tomaten met verschillende specerijen en kruiden is erg verrassend. Geniet er van! Ingrediënten – 2 personen 550 gram aardappelen 4 eieren 1 ui 1 teentje knoflook 15 gram gember 300 gram snoeptomaat 5 gram peterselie 1 eetlepel olie kerriepoeder 250 ml water ¼ (groente)bouillontablet Bereiding Stap 1: Schil de aardappelen en snijd ze in blokjes. Kook de aardappelen in weinig water in 20-25 minuten gaar. Stap 2: Kook de eieren in 8-10 minuten hard. Stap 3: Pel de ui en de knoflook. Snijd de ui fijn en pers de knoflook uit. Stap 4: Schil de gember en rasp fijn. Stap 5: Was de tomaatjes en halveer ze. Stap 6: Was de peterselie en snijd fijn. Stap 7:...
Recept: Boerenkoolstamppot met rode ui en noten Een variant op de Hollands klassieker, boerenkoolstamppot met rode ui en noten! Een combinatie van heerlijke seizoensgroente met de knapperige bite van hazelnoten. Ingrediënten – 2 personen 600 gram aardappel 600 gram boerenkool 2 rode uien peper 2 eetlepels olijfolie 40 gram hazelnoten 150 ml halfvolle melk Bereiding Stap 1: Schil de aardappelen. Stap 2: Doe de aardappelen met een bodempje water in een pan en schep de boerenkool erop. Kook de aardappelen en de boerenkool in 30 minuten gaar. Stap 3: Pel de uien en snijd ze in halve ringen. Fruit de uien met wat peper zacht in de olie. Stap 4: Breng de melk aan de kook. Stap 5: Stamp de aardappelen en boerenkool met de hete melk en wat peper. Schep de uien erdoor. Stap 6: Schep de...
Recept: Spruitjesstamppot met noten Eten wat het seizoen te bieden heeft, en wat er ook leuk uitziet op het bord? Maak dan vooral eens deze spruitjesstamppot met noten. Niet alleen erg smakelijk, maar ook nog eens erg kleurrijk. Ingrediënten – 2 personen 600 gram aardappelen 400 gram spruitjes 5 snoeptomaatjes 50 gram walnoten 100 ml halfvolle melk peper, nootmuskaat Bereiding Stap 1: Schil de aardappelen. Maak de spruitjes schoon en halveer ze. Stap 2: Kook de aardappelen 15 minuten in weinig water. Voeg dan de spruitjes toe en kook dit samen in nog 5 minuten gaar. Stap 3: Was de tomaatjes en halveer ze. Hak de noten grof. Stap 4: Giet de gare aardappelen en spruitjes af en stamp dit klein. Stap 5: Breng de melk aan de kook en maak de aardappelen en spruitjes hiermee smeuïg....
Recept: Macaroni met sugo pronto alla mediterranea Dit eenvoudige recept geeft je heerlijke pasta met een authentieke mediterrane smaak. Eenvoudig te maken met de kant-en-klare saus sugo pronto alla mediterranea van Convivia. Ingrediënten – 2 personen 250 gram macaroni (of penne) 1 fles Sugo pronto alla mediterranea (van Convivia) 2 eetlepels olijfolie 2 teentjes knoflook fijngehakt 1 rode chilipeper fijngehakt (optioneel) 1 theelepel gedroogde oregano 1 theelepel gedroogde basilicum Zout (naar smaak) Zwarte peper (naar smaak) Geraspte parmezaan (voor garnering) Verse basilicumblaadjes (voor garnering) Bereiding Stap 1: Breng een grote pan met licht gezouten water aan de kook. Voeg de pasta toe en kook volgens de aanwijzingen op de verpakking tot deze al dente is. Giet de pasta af, maar bewaar...
Recept: Koude pasta Catanese style Dit gerecht met de sugo pronto alla norma van Convivia is perfect voor een lichte en smakelijke lunch of diner. Buon appetito! Ingrediënten – 4 personen 400 gram penne 1 fles sugo pronto alla norma 1 aubergine 10 snoeptomaatjes 150 g mozzarella Basilicum Zout Gedroogde oregano Extra vergine olijfolie Bereiding Breng een pan met licht gezouten water aan de kook en kook de pasta volgens de aanwijzingen op de verpakking. Giet het al dente af en laat het afkoelen onder koud stromend water. Laat het goed uitlekken. Terwijl de pasta kookt, bereid je de aubergines. Was ze voorzichtig onder stromend water, laat ze drogen en snijd ze in niet te grote blokjes. Doe de ongesneden snoeptomaatjes en de aubergine in de airfryer of oven. Breng alles op smaak met zout,...
Recept: Tortilla met tofu en andijvie Eten wat het seizoen te bieden heeft, maar dan met een leuke twist? Probeer dan zeker tortilla’s met tofu en andijvie! Ingrediënten – 2 personen 2 tomaten 400 gram andijvie 1 bosui 100 gram (kastanje)champignons 150 gram tofu 1 eetlepel olie 1 teentje knoflook peper 4 tortilla's 60 gram halfvolle yoghurt 60 gram jonge kaas (geraspt) Bereiding Stap 1: Was de tomaten en snijd in blokjes. Stap 2: Maak de andijvie schoon en snijd smalle repen. Stap 3: Maak de bosui schoon en snijd in smalle ringen. Stap 4: Maak de champignons schoon en snijd ze in plakjes. Stap 5: Hak of kruimel de tofu klein. Stap 6: Verwarm de olie en bak hierin de tofu lichtbruin. Pers het teentje knoflook er boven uit. Stap 7: Roerbak de andijvie en de uienringetjes kort...
Recept: Meloenijsjes Super snel ijsjes maken? Maak dan (water)meloenijsjes! Het enige ingrediënt dat je nodig hebt is (water)meloen. De perfecte tractie voor op een feestje, of heerlijk op een zomeravond na een dag hard werken. Ingrediënten – 4 personen 200 gram (water)meloen Materialen 4 ijsstokjes Bereiding Stap 1: Snijd de watermeloen in puntjes. Stap 2: Maak met een mes een inkeping in de watermeloenpuntjes ter grootte van het ijsstokje. Stap 3: Schuif het ijsstokje in de meloenschil. Stap 4: Plaats de ijsjes voor minimaal 2 uur in de vriezer tot de meloen is bevroren. Tip Weinig tijd? Serveer de meloen koud zonder in te vriezen.
Recept: Watermeloencooler Zin in een lekker koel, verfrissend drankje? Maak dan eens de watermeloencooler. Het enige wat je nodig hebt is een watermeloen, citroenschil, sinaasappel en ijsklontjes. Dat wordt genieten! Ingrediënten – 2 personen 1 flinke schijf watermeloen 1 stukje citroenschil ½ perssinaasappel 6 ijsklontjes Bereiding Stap 1: Snijd het vruchtvlees van de meloen uit de schil en verwijder de pitjes. Snijd de meloen in stukken. Houd 2 mooie blokjes achter voor de garnering. Stap 2: Snijd een stukje citroenschil heel fijn en snijd 2 mooie reepjes van de schil. Stap 3: Pers de halve sinaasappel uit. Stap 4: Pureer de meloen met de fijngemaakte citroenschil en het sinaasappelsap. Stap 5: Sla de ijsklontjes in een schone theedoek tot gruis. Stap 6: Doe het ijs in 2 hoge...
Weleda Skin Food Ultra-Light Dry Oil: De musthave voor een stralende huid de hele zomer lang! Net als de natuur andere verzorging vraagt per seizoen, vraagt je huid dat ook. Wist je dat je huid in de zomer, net als de natuur, om meer hydratie vraagt? De zon en warmte kunnen zorgen voor roodheid, onzuiverheden en een trekkerig gevoel. Zorg daarom dat je je huid altijd goed reinigt en verzorgt, zeker na een lange broeierige (strand)dag. Verzorging van top tot teen Zomerse dagen vragen om frisse, lichte verzorging. Weleda Skin Food Ultra-Light Dry Oil is een lichte 2-fasenspray voor je lichaam en gezicht. De olie trekt gelijk in en verzorgt en hydrateert je huid de hele dag door. Skin Food Ultra-Light Dry Oil combineert de luchtigheid van een hydraterende mist met voedende jojoba-olie en extracten van driekleurig...
Recept: Abrikozen-appelmoes Wist je dat je appelmoes ook kan maken met een zomerse twist? Maak dan eens deze abrikozen-appelmoes. Jammie! Ingrediënten 400 g zoete appels 120 g gedroogde abrikozen 1 sinaasappel 4 el sinaasappelsap 2 eiwitten 2 el gemalen kokos 1 kaneelstokje of 1 tl kaneelpoeder Bereiding Stap 1: Week de abrikozen (in water) gedurende minstens 4 uur. Schil intussen de appels en snijd ze in stukken. Stap 2: Breng de appels met de abrikozen in een bodempje weekwater aan de kook. Laat een kaneelstokje meekoken of strooi later kaneelpoeder over het geheel. Stap 3: Mix het fruit tot moes en laat het vervolgens afkoelen. Stap 4: Meng de vruchtenpuree met het sinaasappelsap en de kokos Stap 5: Klop het eiwit stijf en schep het door de vruchtenmoes Stap 6: Garneer met appel- of...
Recept: Geroosterde aardappelschijfjes met rozemarijn Verrassend lekker! Dat zijn deze geroosterde aardappelschijfjes met rozemarijn. In een paar eenvoudige stappen klaar te maken. Dat is genieten! Ingrediënten 8 aardappelen van gelijke grootte 3 el olijfolie eventueel (kruiden)zout 1 tl rozemarijn Bereiding Stap 1: Schil de aardappelen. Snijd ze in dunne ronde schijfjes (0,5 cm dik). Stap 2: Vet een ovenplaat in. Leg de aardappelschijfjes naast elkaar (of dakpansgewijs) op de ovenplaat in één laag. Stap 3: Bestrijk ze met de rest van de olijfolie. Strooi het zout en de rozemarijn er vervolgens over. Stap 4: Plaats 15 tot 20 minuten in een voorverwarmde oven (180°C). De aardappelen moeten goudgeel en krokant gebakken zijn. Stap 5: Smullen maar!!!
Recept: Koude soep van courgette, augurk en peterselie Geen zin in warme soep als het warm is? Dat begrijpen we! Daarom hebben we deze heerlijke soep die koud gegeten kan worden. Dat wordt smullen :) Ingrediënten 3 middelgrote courgettes 2 uien 4 teen knoflook 3 kleine augurken 2 handen vol bladpeterselie 2 aardappelen 1 el groentebouillon 1 el currypoeder peper en zout olijfolie Bereiding Stap 1: Snijd de ui en de knoflook fijn en stoof deze aan in olie. Stap 2: Snijd ondertussen de courgette en augurk in grove stukken en voeg deze bij de ui. Stap 3: Voeg de grof gehakte peterselie toe. Stap 4: Schil de aardappelen en snijd deze eveneens in grove stukken. Stap 5: Blus de groenten met 1 l water en voeg de aardappels toe. Stap 6: Kruid de soep met de bouillon, curry, peper en zout....
Recept: IJsthee Vind je het te warm voor thee, maar heb je geen zin in zoete frisdrank? Wij hebben de oplossing! Met dit recept zet je je eigen heerlijke ijsthee op tafel. Je kiest zelf de thee, waardoor je eindeloos kunt variëren. Ingrediënten – 4 personen 800 ml water 2 theezakjes (smaak naar keuze) ½ sinaasappel 6 ijsblokjes Bereiding Stap 1: Breng het water aan de kook en laat hierin de theezakjes 10 minuten trekken. Stap 2: Boen de sinaasappel goed schoon en snijd hem in plakken. Stap 3: Doe de plakken sinaasappel in de thee en laat de thee afkoelen. Stap 4: Laat de thee in de koelkast goed koud worden. Stap 5: Verwijder eventueel de plakken sinaasappel. Stap 6: Sla de ijsblokjes in een schone theedoek tot gruis. Stap 7: Doe het ijs in een glas en schenk de ijsthee erover.
Recept: Hamburgers met kaas en spek Voor de liefhebbers hebben we een heerlijke burger met kaas en spek, om je vingers bij af te likken! Ingrediënten Hamburgers Kaas Spek Rucola Ui Tarwe bolletjes Bereiding Stap 1: Als eerste snijd je de ui in ringen. Deze ga je vervolgens karamelliseren. Dit doe je als eerste omdat dit vaak het langst duurt. Tegelijkertijd kan je beginnen met de volgende stappen. Stap 2: Vervolgens ga je eerst de spek bakken. Waarom eerst de spek? Nou, in het vet van de spek kan je vervolgens de burgers gaan bakken. Op die manier krijgen je burgers een heerlijke zoute smaak zonder dat je daar enige kruiden voor hoeft te gebruiken. Stap 3: Als vervolgens de spek, burgers en de ui klaar zijn ga je de burger in elkaar flansen. Hierbij begin je met het broodje (uiteraard de...
Recept: Zelf hummus maken Zelf de lekkerste biologische hummus maken? Dit is het recept! Hummus is lekker voor bij de borrel, op je brood of wrap. Ingrediënten 150 gram gedroogde kikkererwten 2 teentjes knoflook 100 gram tahin sesampasta (zonder zout) 1 theelepel gemalen komijnzaad ½ citroen 3 eetlepels olijfolie 1 eetlepel za'atar, gedroogde tijm of sesamzaad Bereiding Stap 1: Week de kikkererwten minstens 8 uur in ruim water. Bewaar ze eventueel in de koelkast. Stap 2: Kook de kikkererwten in schoon water totdat ze uit elkaar vallen, ongeveer 50 minuten. Stap 3: Kook de laatste paar minuten de ongepelde knoflooktenen mee. Stap 4: Giet de kikkererwten af en bewaar 100 ml van het kookvocht. Stap 5: Laat de kikkererwten afkoelen. Stap 6: Pureer de kikkererwten in een keukenmachine samen...
Recept: Chocolade-koffievla Op zoek naar een bijzonder toetje? Dat heb je nu gevonden! Proef hoe de smaak van koffie en chocolade samen komt, met een verfrissende toets van sinaasappel. Ingrediënten – 2 personen 125 ml koffie 250 ml chocoladevla 1 blokje pure chocolade 2 sinaasappelschilletjes Bereiding Stap 1: Laat de koffie goed koud worden en klop dit door de chocoladevla. Stap 2: Verdeel de vla over de glazen. Stap 3: Rasp de chocolade er over en garneer met een sinaasappelschilletje.
Waarin verschilt de biologische veehouderij van de reguliere veehouderij? Biologische vleesproducten zijn een stuk duurder dan reguliere producten. Biologische dieren krijgen meer ruimte, biologisch voer en uitloop naar buiten. Dit maakt het een stukje duurder. Maar verhoogt wel het dierenwelzijn. Daarnaast speelt schaalgrootte een rol: de reguliere sector is veel groter, en daardoor is de logistiek efficiënter. Ruim 95% van de dieren leeft in de gangbare veehouderij. Slechts een klein deel wordt biologisch gehouden. De verschillen hieronder gaan over de reguliere veehouderij versus de biologische. Er zijn ook vleesproducten van dieren die onder betere leefomstandigheden worden gehouden. Deze kun je bijvoorbeeld herkennen via het sterrensysteem van de dierenbescherming. Biologische veehouderij Bioboeren...
Biologisch en dierenwelzijn Voor biologische boeren staan het comfort, de gezondheid en het welzijn van hun dieren voorop. Ze houden zo veel mogelijk rekening met de natuurlijke behoeftes van een dier. Zoals lekker scharrelen, wroeten en grazen. Bioboeren houden rekening met de natuurlijke behoeftes van hun dieren. De dieren hebben volop ruimte en comfort. Daardoor zijn ze veel gezonder. En hebben ze minder stress. Binnen de biologische veehouderij krijgen dieren de ruimte. Er zijn specifieke regels voor hoeveel ruimte dieren moeten hebben – binnen én buiten de stal. Als het weer en de bodem het toelaten, mogen de dieren naar buiten wanneer ze maar willen. Biodieren (daarmee bedoelen we hier: biologisch gehouden dieren) krijgen dus veel beweging en frisse lucht. Dat is heel goed voor hun gezondheid. En ook...
Recept: Vegetarische Thaise gele curry met bloemkool en aardappel Dat ziet er lekker uit hè?! Deze heerlijke Thaise gele curry met bloemkool en aardappel bereid je in slechts 5 stappen, in 15 minuten. Ingrediënten – 2 personen 1 zakje Thaise gele/yellow curry paste - OnOff 1 blikje Thaise kokosroom - OnOff 200 gram bloemkool in roosjes 1 grote gekookte aardappel in blokjes 1 eetlepel tamari (classic) 1 bosui in reepjes Bereiding Stap 1: Maak een gele curry door de currypasta te verhitten in de kokosroom. Stap 2: Voeg de aardappel toe en laat de curry 10 minuten koken. Stap 3: Voeg de bloemkool toe en kook tot de aardappel en de bloemkool gaar zijn. Stap 4: Breng op smaak met de sojasaus. Stap 5: Garneer met bosui. Tip: Serveer met gestoomde pandanrijst. Tip: Laat je...
ONOFF Spices Thais koken moeilijk? Niet met de biologische producten van ONOFF Spices! Thais eten is uitdagend, soms pittig, maar altijd verrassend lekker. De producten van ONOFF Spices zijn biologisch en zo samengesteld dat iedereen er thuis in een handomdraai een (h)eerlijk Thais gerecht mee kan maken. Gemakkelijk thuis te maken en 100% Thais, want aan de smaak worden geen concessies gedaan. Voor ONOFF Spices staat Maatschappelijk Verantwoord Ondernemen voorop. Dat houdt in dat bij elke beslissing het belang van people, planet en profit centraal staat, vanaf de productie bij de boer tot aan het eindresultaat op het bord. Er wordt veel aandacht besteed aan de sociale aspecten voor de boeren en fabrieksmedewerkers in Isaan, het noordoosten van Thailand. Hier worden onder meer pepers, limoenblad, knoflook en koriander...
10 manieren om Skin Food te gebruiken Skin Food is een alleskunner voor het hele lichaam: van je voeten tot aan je handen en de droge huid op je gezicht. De romige crème zorgt voor intensieve en langdurige hydratie. Het resultaat? Een soepele, zachte en gezonde huid. Bovendien is Skin Food 100% natuurlijk, net als alle andere producten van Weleda. Puur natuur, net als jij. Ontdek 10 manieren om Skin Food te gebruiken. Welke probeer jij vandaag uit? 1. Skin Food voor droge handen Droge handen? Smeer de droge huid van je handen in met Skin Food. Zo verzorg je je handen op een natuurlijke manier. Breng Skin Food aan als handcrème of neem een moment voor jezelf en gebruik de voedende crème als handmasker. Laat de crème intrekken en geniet van zijdezachte handen! 2. Verzorg ruwe plekjes met...
Recept: Spaghetti met knoflook, olie en patè di peperoncino De biologische patè di peperoncino van Convivia is perfect om je gerechten een extra dimensie te geven. Deze chilipaté geeft jouw spaghetti een explosie van smaak en kruidigheid, perfect voor liefhebbers van intense en beslissende smaken. Ingrediënten – 4 personen 350 gram Spaghetti 4 teentjes knoflook Extra vergine olijfolie Gehakte peterselie 2 eetlepels Convivia patè di peperoncino zout peper Bereiding Stap 1: Zet een pan op het vuur met een druppel olijfolie en zodra deze heet is, voeg je de gepelde teentjes knoflook toe. Bak een paar minuten. Zet het vuur uit en voeg 2 royale lepels patè di peperoncino toe. Stap 2: Kook de pasta in kokend, gezouten water en giet deze af zodra de aangegeven...
Recept: Bananenbrood Zin in een snelle én lekkere traktatie? Met dit bananenbrood recept rolt er in mum van tijd een smeuïg tussendoortje uit de oven. Ingrediënten – 4 personen 150 gram patentbloem 2 tl bakpoeder 1 tl kaneelpoeder 1 snufje zeezout 50 gram rietsuiker 2 eieren 100 gram olijfolie 3 rijpe bananen Extra nodig cake- of broodvorm muffinvormen of aluminiumvormpjes satéprikker bakpapier Bereiding Stap 1: Verwarm de oven voor op 180 °C. Stap 2: Kneus met je handen de bananen in de schil. Haal ze uit de schil en doe ze in een kom. Stap 3: Prak de bananen verder met een vork tot een egale massa. Stap 4: Voeg de suiker en een snuf kaneel toe en meng. Voeg vervolgens de eieren toe en meng weer. Stap 5: Zeef de bloem en het bakpoeder boven...
Biologische landbouw helpt het klimaat De landbouw zorgt in Nederland voor ongeveer 16 procent van de uitstoot van broeikasgassen. Hoeveel precies, daar verschillen de cijfers over. Eén ding is zeker: biologische landbouw geeft minder uitstoot. Biologische boeren werken slim samen met de natuur. Daardoor verkleinen ze hun negatieve impact op het klimaat. Ze gebruiken minder energie en stoten minder broeikasgassen uit. Zo zorgen biologische boeren voor het klimaat: Geen kunstmest en geen chemische bestrijdingsmiddelen Vaak gebruiken boeren kunstmest om snel en veel voedsel te produceren. De productie daarvan kost echter veel energie. En er wordt veel stikstof bij uitgestoten. Ook de productie van chemische bestrijdingsmiddelen, zoals de meeste reguliere boeren gebruiken, zorgt voor uitstoot van...
Samen bomen planten voor een groene en gezonde wereld Brinkers Food, maker van de biologische La Vida Vegan (chocolade)pasta's , wilde als kerstgebaar iets teruggeven aan de natuur. Daarom heeft Brinkers Food bomen terug gegeven aan de natuur. Onze wereld heeft namelijk meer bos nodig: voor een beter klimaat, meer biodiversiteit en gezonde leefomstandigheden. Ter ondersteuning van wereldwijde initiatieven om ontbossing aan te pakken zal Brinkers Food, in samenwerking met stichting ‘Trees for All’, 1200 bomen planten. De 1200 bomen zullen worden geplant in het Boliviaanse Andesgebergte. Het Boliviaanse project van ‘Trees for All’ draagt ​​bij aan het realiseren van diverse duurzame doelstellingen, zoals geen armoede, klimaatactie en leven op het land. Met dank aan de...
Waarin verschilt de biologische teelt van de reguliere teelt? “Wat is er bio aan een broccoli? Krijgt hij dan meer ruimte?” We krijgen wel eens dit soort vragen binnen. Het komt voort uit de gedachte: groentes zijn natuurlijke producten en daarmee automatisch biologisch. Maar het biologische keurmerk gaat over de landbouwmethode waarmee deze groentes gekweekt worden. Hieronder lees je wat de belangrijkste verschillen zijn tussen biologische en reguliere landbouw. Biologische teelt Gebruikt op de meeste gewassen helemaal geen bestrijdingsmiddelen. Zet alleen natuurlijke bestrijdingsmiddelen in tegen ziektes en plagen. Bijvoorbeeld door de omgeving zo in te richten dat er lieveheersbeestjes kunnen overleven die luizen opeten. En uienolie tegen de wortelvlieg. Bestrijdt onkruid door wieden,...
Door 100% biologisch eten van over de hele wereld op tafel te zetten en te genieten van de beste Mexicaanse en Aziatische maaltijden die op reis zijn ontdekt, maakt Amaizin de wereld op een leuke manier duurzamer. Daarbij gebruikt Amaizin alleen de beste biologische ingrediënten van boeren waarmee al meer dan 30 jaar een samenwerking is, met één doel: "Eat the world a better place". Planet friendly Onze planeet heeft het zwaar en verdient daarom veel meer aandacht en zorg. Dat doen ze bij Amaizin door biologische landbouw te stimuleren. Bij biologische landbouw wordt er geen gebruik gemaakt van chemische bestrijdingsmiddelen, kunstmest en genetische modificatie. In plaats daarvan zorgen boeren voor een natuurlijk evenwicht tussen plant en dier. Door planten op natuurlijke wijze te voeden,...
Recept: Yakso Seitan Spiesjes Maak creatieve feestelijke spiesjes, die ook nog een lekker, gezond en vegetarisch zijn! Dat kan alleen maar genieten worden :) Ingrediënten 1 pot Yakso seitan Yakso kokosolie 1 zak Yakso Krupuk 1 eetlepel Yakso Sambal Oelek Yakso Satésaus Yakso Ketjap Manis 1 paprika 1 aubergine 1 rode ui 1 eetlepel komijn 3 teentjes knoflook 2 eetlepels extra virgin olijfolie Pepermix Bamboe prikkers Porties: 4 Bereidingstijd: 30 minuten (+1 dag marineren) Bereiding Stap 1: Laat de seitan kort uitlekken in een vergiet. Houd de stukken grof en marineer deze in 1 eetlepel Sambal Oelek, 2 eetlepels olijf olie, 1 eetlepel komijn en de 3 teentjes geperste knoflook. Laat dit geheel afgedekt een dag in de koelkast staan. Stap 2: Was en snijd de groenten in grove stukken. Wok...
Doe meer met Yakso! Zin in een makkelijk én gezond Oosters gerecht? Kies dan voor Yakso! Van pittige smaakmakers, kokos producten tot vleesvervangers, Yakso heeft het allemaal, en ook nog eens biologisch. Wist jij al dat Yakso "Reinig je lichaam met eten" in het Japans betekent. Met de authentieke eiermie van Yakso heb je in een handomdraai een smaakvol en gezond gerecht op tafel staan. Maak het op smaak met spice paste en combineer het met de heerlijke seitan. Extra pit? Gebruik sambal! Wij hebben zowel sambal manis als sambal oelek. Maak je gerechten extra lekker met de gebakken uitjes of seroendeng. En vergeet vooral de krupuk en traditionele satésaus niet! Ons loopt het water al in de mond… Alle lekkere producten van Yakso worden op biologische wijze geteeld, wat dus betekent dat er...
Kijkje in de keuken bij de Kleinstesoepfabriek Soep zoals je het thuis maakt, maar dan in een grotere soepketel: met echte biologische ingrediënten, krachtige kruiden en specerijen, zonder E-nummers of onnatuurlijke smaakmakers. Gemaakt op de ouderwetse manier: met tijd, zorg en aandacht, want dan is soep het allerlekkerst. Dat is soep van de Kleinstesoepfabriek! Bij Kleinstesoepfabriek geloven ze dat ze meer mensen biologisch kunnen laten eten door vooral LEKKERE maaltijden te maken. Daarom zijn alle ingrediënten biologisch en zoveel mogelijk ook vegetarisch. Door de ambachtelijke productie ontstaan natuurlijke smaaknuances. Bij Kleinstesoepfabriek willen ze duurzaam ondernemen. De producten en hun verpakking zijn duurzaam. Innovaties zijn gericht op maximale vernieuwing en houdbaarheid. Met de 658...
Verbreed je horizon met de producten van Horizon Natuurvoeding Horizon Natuurvoeding is in 1978 opgericht. Horizon heeft 100% biologische noten- en zadenpasta's, en verpakte noten, zaden en zuidvruchten van topkwaliteit. Vanaf het begin heeft Horizon Natuurvoeding zich gericht op de productie en verkoop van volwaardige voeding, die bijdraagt aan de gezondheid van mensen, samenleving en aarde. Er is daarom bewust gekozen voor 100% biologische en plantaardige grondstoffen en er wordt zonder kunstmatige toevoegingen en toegevoegde suiker gewerkt. De hele productielijn heeft Horizon Natuurvoeding in eigen beheer. De grondstoffen komen rechtstreeks van de boerencoöperaties en toeleveranciers naar de vestiging in IJsselstein, waar de noten, zaden en zuidvruchten verwerkt en verpakt worden. Traceerbaarheid...
La Vida Vegan = palmolievrij! De La Vida Vegan chocoladepasta's van Brinkers Food worden gemaakt van duurzaam verkregen grondstoffen. De chocoladepasta's zijn dan ook 100% biologisch, vegan, palmolie-, gluten-, sojavrij en Fairtrade. Waarom kiezen voor palmolievrije producten? De toenemende vraag naar palmolie leidt tot meer olieplanten in de productielanden. Dit gaat in bepaalde gevallen ten koste van het tropisch regenwoud en tropisch veenland. Dan is er ook verlies aan biodiversiteit. Ook zijn er zorgen over arbeidsverhoudingen op plantages, landconflicten, broeikasgassen, vissterfte en het gebruik van bestrijdingsmiddelen. Door gebruik te maken van duurzaam verkregen grondstoffen, wordt de impact op de opwarming van de aarde beperkt, het dierenwelzijn verbeterd en ontbossing vertraagd. Klik hier...
Brood uit de korte keten Het klinkt heel logisch, maar het komt nog maar zelden voor dat een voedselketen van ‘land tot bord’ zo zichtbaar is als bij de broden van bakkerij Driekant. Het graan groeit op fietsafstand van bakkerij Driekant op Landgoed Velhorst en het meel wordt gemalen bij molen De Vier Winden in Vragender. Boer, molenaar en bakker zijn allemaal in de Achterhoek gevestigd. Boer Het graan wordt verbouwd door Winny en Arjen van Buuren van Landgoed Velhorst. Zoals je al weet zijn Winny en Arjen bijzondere ondernemers. Zij zijn als Natuurboeren namelijk echt gericht op het geheel, de hele kringloop dicht bij huis houden. Naast granen verbouwen ze ook aardappels en groenten, klik hier om ook deze producten van de Velhorst te kopen. Molenaar Molenaar George Gunnewick van De Vier Winden...
Demeter en rundvee - Weidegang en stalling Aan het houden van (rund)vee worden strenge eisen gesteld door Stichting Demeter. De eisen waar een Demeter boer zich aan moet houden met betrekking tot de weidegang en stalling zijn hier op een rijtje gezet. Al het rundvee (zoogkoeien, stieren, melkvee, jongvee, en kalveren) dienen in de zomermaanden toegang te hebben tot de weide. Waar dit niet mogelijk is, dient het hele jaar door toegang tot de openlucht te zijn. Het is niet toegestaan om enig soort vee het hele jaar door in stallen vast te binden. Koeien moeten bij het afkalven vrij kunnen bewegen. Rundveehouderij zonder toegang tot weiland en uitloop in de openlucht is niet mogelijk. Koeien dienen tenminste 180 dagen per jaar weidegang te hebben. Het staltype en de interne indeling en inrichting dienen aan de volgende...
Recept: Rabarberlimonade Toe aan wat verkoeling? Probeer dan eens deze rabarberlimonade, een toppertje op al je zomerfeestjes! Ingrediënten – voor 2 liter 750 gram rabarber 70 gram ruwe rietsuiker 2 liter water Bereiding Stap 1: Snijd de rabarber met schil in blokjes. Zet op het vuur in het water. Laat 10 minuutjes koken. Zeef het pulp. Voeg de suiker toe en zet nog even op het vuur tot alle suiker is gesmolten. Stap 2: Giet het in schone flessen en sluit af. Veertien dagen houdbaar in de koelkast. Je kunt ook wat gember of andere kruiden (steranijs, kaneel) meekoken met de rabarber voor een extra toets. Tip: Werk af met lente-ijsblokjes. Die maak je door (on)kruiden en eetbare bloemen in je ijsblokjes te verwerken.
Recept: Gegrilde aubergine met tahin en za'atar Met dit recept haal je het Midden-Oosten in huis. De keuken van het Midden-Oosten is uitgebreid en divers. Vaak wordt er van alles op tafel gezet, zodat iedereen er gezamenlijk ervan eet. Nodig dus je familie en vrienden uit en geniet samen van wat de keuken van het Midden-Oosten te bieden heeft! Ingrediënten – 2 personen 2 aubergines 6 tomaten 1 teentje knoflook 2 takjes peterselie 50 gram ongezouten amandelen 1½ eetlepels olie 1 eetlepel za'atar 2 eetlepels tahin ½ citroen 2 volkoren pitabrood Bereiding Stap 1: Warm de oven voor op 250 °C en zet op de grillstand. Stap 2: Was de aubergines en kerf ze op een paar plekken met een scherp mes een paar centimeter in. Stap 3: Leg ze op een rooster en rooster ze onder...
Nieuw: Sojade Provamel is gestopt met de productie, distributie en verkoop van Provamel Plantaardige koelverse sojayoghurt. Provamel is hiermee gestopt omdat de verkoop van de sojayoghurts niet in evenwicht was met de productiekosten, wat niet langer duurzaam was voor de fabriek en complexiteit in de supply chain creëerde. Maar liefhebbers van sojayoghurt niet getreurd! Gelukkig hebben we een goed en misschien zelfs wel beter alternatief: Sojade! Sojade is een Bretons familiebedrijf dat is opgericht in 1951. Naast dat lekkere en goede voeding belangrijk is voor hen, stellen ze vooral mens en natuur centraal in de benadering van voedsel. Moederbedrijf Triballat Noyal omarmt deze filosofie en steunt al meer dan 40 jaar de biologische landbouw. Puur natuur Al sinds de jaren ‘80 gebruikt Sojade biologische...
Recept: Zomerse zuurkoolschotel Lekkere ovenschotel van prei en gehakt onder een laagje aardappelpuree en zuurkool met ananas en gegratineerd in de oven. Dat wordt smullen… Ingrediënten – 2 personen 450 gram aardappelpuree 125 gram crème fraîche 250 gram zuurkool Handje geraspte kaas 300 gram ananas 200 gram prei (in ringetjes) 200 gehakt (vega) Snuf kerriepoeder Snuf peper en zout 1 eetlepel olie Bereiding Stap 1: Bereid de aardappelpuree. Roer hier vervolgens de crème fraîche en zuurkool doorheen. Stap 2: Verwarm de oven op 180 graden. Verhit de olie in een pan en bak de prei 2 minuutjes. Voeg het (vega)gehakt toe en bak even mee. Breng op smaak met een snuf kerrie, peper en zout. Stap 3: Verdeel het gehaktmengsel over de bodem van een ingevette...
De biologische Polderhoen is de leverancier van het smaakvolle stukje kip op ons bord Stevig en vol van smaak Het kippenvlees in onze webshop is afkomstig van de biologische Polderhoen en wordt verwerkt door Onze Bio Slager. Deze kippen leven zoveel mogelijk buiten in een onbespoten en kunstmestvrij gebied. Ze eten, naast dat wat ze scharrelen, biologisch voer. Kippen zijn van nature bosvogels en biologische boeren proberen zoveel mogelijk hier rekening mee te houden. Biologische legkippen krijgen veel ruimte (in de stal max. 6 kippen per m2) en mogen buiten lopen in een begroeide uitloop (4 m2 per kip). In hun stal hebben ze recht op daglicht, zitstokken, legnesten en strooisel om lekker in te scharrelen. Het voer is 95% biologisch en volledig gentechvrij. Een biologische kip mag het puntje van haar snavel houden....
Pasta met gekruide saus, volgens Siciliaans recept Dit recept komt van Sicilië, en bereid je ook met de door Convivia op Sicilië gemaakte kant-en-klare pastasaus: sugo pronto all’arrabbiata. Met dit recept zet je in een half uur de authentieke smaak van Sicilië op tafel. Buon appetito! Ingrediënten – 4 personen 400 gram pasta (wij raden penne aan) 1/2 theelepel komijnpoeder 1 rode ui 1 fles (250 gram) sugo pronto all’arrabbiata van Convivia 1 citroen Een paar blaadjes koriander 2-3 teentjes knoflook Extra vergine olijfolie Zout Peper Bereiding Stap 1: Breng ruim water met zout aan de kook en kook de pasta volgens de kooktijd die op de verpakking staat aangegeven. Stap 2: Snijd terwijl de pasta kookt de knoflook en ui fijn en bak ze in een...
Nieuw: De Hobbit Lekkere, biologische en veganistische voeding! De producten van De Hobbit worden elke dag met veel liefde gemaakt. De basis vinden we terug in de natuur: soja, lupine, tarwe en hennep. De productie is niet geautomatiseerd en gebeurt op artisanale wijze. Hierdoor wordt de mens dichter bij het product betrokken, wat ongetwijfeld een gunstig effect heeft op de kwaliteit. Bij De Hobbit zijn dan ook heel trots op al hun lekkernijen. Wij stellen je dan ook graag voor aan De Hobbit! BIOLOGISCH Bij De Hobbit gaan ze voor pure voeding. Het is een zorgvuldig proces waarbij zowel de oorsprong van de boon als elke tussenstap de nodige aandacht krijgt. Zo wordt een hoge voedingswaarde gegarandeerd bij alle producten van De Hobbit. Waarom ze bij De Hobbit gekozen hebben voor biologisch? Lekker puur Goed...
Recept: Spaanse asperges Voorjaar! En dat betekend asperges! De asperge is een echte seizoen groente. Alleen piepend vers zijn ze het lekkerst. Na ze geschild en heel even gekookt te hebben zijn ze al super smakelijk, zonder toevoegingen dus. Maar de pepertjes in dit recept maken dit aspergerecept lekker pittig. Ingrediënten – 2 personen 600 gram aardappelen 750 gram asperges 1 teentje knoflook Stukje rode peper 3 takjes peterselie Olijfolie 1 eetlepel tomatenpuree 4 eieren 100 ml halfvolle melk peper, nootmuskaat Bereiding Stap 1: Schil de aardappelen en kook ze in een bodempje water in ca. 20 minuten gaar. Stap 2: Schil de asperges en snijd de harde onderkant eraf. Stap 3: Kook de asperges in ruim water 6-8 minuten en laat ze in het afkoelende kookvocht nagaren. Stap 4: Pel de knoflook en...
Nieuwe eigenaren Onze Bio Slager Sinds 1 april hebben Bas, Emiel & Tijn het stokje overgenomen van Rob. Even voorstellen Bas is BoerBas uit Rucphen, een biologische boerderij met varkens en kippen. Emiel runt zijn prachtige boerderij Heining&Hoef aan de rand van Breda te Teteringen. Hij heeft verschillende rassen biologisch rundvee, waaronder het Brandrode Rund en Flekvieh. Daarnaast regelt Emiel voor een paar prachtige landschappen het natuurbeheer met natuurlijk biologische grazers. Zowel runderen als biologische schapen. Tijn is levensmiddelentechnoloog. Een lang woord voor iemand die verstand heeft van vlees en vooral de processen bewaken om een goed stukje vlees perfect van A naar B te krijgen. Het slagersteam bestaat uit een hechte team van Douwe, Solange en Jeremy. Waarom biologisch vlees?...
Recept: Penne met knoflookkip en broccoli Met broccoli kun je volop variëren! Met dit recept maak je een heerlijke penne met knoflookkip en broccoli. Ingrediënten 2 teentjes knoflook 6 takjes peterselie 2 theelepels mosterd 500 gram broccoli 200 gram volkoren penne 150 gram kipfilet Olie Bereiding Stap 1: Pel de knoflook en snijd de teentjes grof. Stap 2: Bak de knoflook in de olie zacht. Schep de knoflook eruit. Stap 3: Was de peterselie. Pureer de peterselie met de knoflook, de mosterd en 100 ml water met een staafmixer tot een knoflookpasta. Stap 4: Maak de broccoli schoon. Snijd de groente in roosjes, schil de stelen en snijd ze in stukjes. Kook de broccoli net gaar. Stap 5: Kook de penne in ruim water volgens de gebruiksaanwijzing. Stap 6: Snijd de kipfilet in blokjes. Stap 7: Verwarm de...
Recept: Oeioei ratatouille! Ratatouille is een Provençaals groentegerecht, oorspronkelijk uit de omgeving van Nice. Volgens sommige puristen moeten de groenten eerst los van elkaar bereid worden om een mooie ‘gelaagde’ smaak te bereiken. Ach, misschien moet je het een keer proberen om te proeven of dat daadwerkelijk zo is. Ratatouille was de ster van de gelijknamige tekenfilm en de prachtversie die daarin te zien was werd gemaakt door de gevierde Amerikaanse (maar Frans geschoolde) chef Thomas Keller. Traditioneel wordt ratatouille bij lam geserveerd, maar het kan eigenlijk overal bij. Zoals zoveel gerechten is ratatouille de volgende dag nóg lekkerder en kan zowel warm als koud gegeten worden. Hier een makkelijke versie, volgens recept van de bekende Alain Caron (kok, verteller, schrijver,...
Duqqa! Basilicum Basilicum met een verhaal Gedroogde basilicum: een krachtpatser in de keuken Weinig verse kruiden zijn zo geurig als basilicum waarbij een complex aroma waargenomen kan worden met elementen van kruidnagel, munt en anijs. Het overleeft als meerjarige plant in warme vochtige oorden, liefst tropische, maar ook in het mediterrane klimaat voelt de plant zich thuis. Inmiddels zijn er zo’n 150 ondersoorten van deze plant die waarschijnlijk uit India stamt. Zo’n duizend jaar geleden kwam de handel naar het Westen op gang. Misschien wordt het basilicum (en dat is inderdaad het juiste lidwoord voor basilicum) wel het meest geassocieerd met Italië. Waarschijnlijk vanwege de geslaagde combinaties met hun mooie tomaten en de verschillende pesto-soorten die ontstaan na het mixen met noten,...
Duqqa! Biologisch gecertificeerde specerijen, kruiden en speciale mixen met een goed verhaal. Duqqa! is hét merk voor biologische gecertificeerde superspecerijen, kruiden en specerijenmixen om het dagelijkse koken meer smaak te geven. Met de producten van Duqqa! haal je het Midden- en Nabije Oosten, de Levant en de Magreb en smaken van over de hele wereld in huis. Veel van de grondstoffen zijn afkomstig van kleinschalige landbouw of wildpluk, bij boeren waar al 40 jaar ter plekke wordt ingekocht. Deze decennialange samenwerking geeft inkomenszekerheid voor de toekomst van vele boerengezinnen, met gegarandeerd een eerlijk inkomen voor de boeren. Door ze daarnaast begeleiding, training en bijscholing te bieden, wordt bovendien bijgedragen aan veiligheid, economische stabiliteit en kansen tot ontwikkeling....
Nieuw: Pesto di basilico alla Siciliana van CONVIVIA We merken dat de biologische, glutenvrije, vegan pesto en pastasauzen van CONVIVIA een groot succes zijn! Daarom hebben we ons assortiment pesto's met nog een smaak uitgebreid, namelijk de Pesto di basilico alla Siciliana. Ook deze pesto is 100% biologische, glutenvrije en vegan, en gemaakt van basilicum van Siciliaanse oorsprong. Deze basilicumpesto is een heerlijke crème, die je kan gebruiken voor voorgerechten en vlees of om sauzen op smaak te brengen. Klik hier om de Pesto di basilico alla Siciliana of één van de andere producten van CONVIVIA te bestellen.
Recept: Abrikozen-dadelballetjes Door dadels en gedroogde abrikozen te pureren en hier balletjes van te maken, krijg je net bonbons. Heerlijk als nagerecht of als tussendoortje. Ingrediënten – 10 personen 100 gram dadels 100 gram gedroogde abrikozen 5 geroosterde hazelnoten zonder zout Bereiding Stap 1: Ontpit de dadels. Stap 2: Pureer de dadels en de abrikozen met een staafmixer tot een grove puree. Vorm er ca. 10 balletjes van. Voeg eventueel een drupje sinaasappelsap of water toe om het goed te kunnen vormen. Stap 3: Hak de hazelnoten klein en rol de helft van de balletjes door de hazelnoten. Laat de andere helft zonder nootjes.
Recept: Frittata met groente Frittata is een Italiaans gerecht dat lijkt op een omelet. Je kunt er zo ongeveer alle groenterestjes in verwerken. Ingrediënten – 2 personen 1 grote ui 2 preien 1 kleine courgette of een rest gare groente of 250 gram roerbakgroente 2 eetlepels olie tijm peper 4 eieren 4 eetlepels halfvolle melk 40 gram geraspte kaas 4-6 volkoren boterhammen Bereiding Stap 1: Maak de groente schoon. Stap 2: Snijd de ui in snippers, de preien in ringen en de courgette in halve plakken. Stap 3: Fruit de ui en de prei in de olie in een grote koekenpan zacht. Stap 4: Voeg de courgette toe met wat tijm en peper. Stoof de courgette in 8 minuten gaar. Stap 5: Klop de eieren los met de melk en wat peper en klop de kaas er door. Schenk dit over de groente. Stap 6: Laat de...
Natuurgedreven: nieuwe mini-documentaireserie over Nederlandse eiwitboeren De toekomst van de Nederlandse landbouw is natuurpositief. Maar hoe ziet natuurpositieve landbouw eruit? Filmmaker Jasper Spanjaart ging voor het Wereld Natuur Fonds langs bij vier boerenbedrijven die in balans met natuur eiwitrijke gewassen zoals walnoten, haver, lupine en veldbonen verbouwen. Wat drijft deze ondernemers? En hoe zien zij het voedselsysteem van de toekomst? De serie vertelt in vier afleveringen de persoonlijke verhalen van deze boeren. Over hun missie om natuur terug te brengen in het landschap, over hun wil om gezond voedsel te produceren en over het belang van eiwitrijke gewassen voor een toekomstbestendig voedselsysteem. Het gaat ook over de lastige kant. Zoals een goede prijs krijgen voor je producten. En, hoe krijg je...
Recept: Stamppot met spitskool en walnoten Met deze stamppot zet je niet alleen een gezonde maaltijd op tafel, door de verschillende kleuren van de groenten ziet het er ook nog eens vrolijk uit! Ingrediënten – 2 personen 600 gram aardappelen 1 kleine spitskool 5 snoeptomaatjes 1 klein rood pepertje 50 gram gepelde walnoten 50 gram verse geitenkaas 2 eetlepels olie ½ groentebouillontablet 1 handje rucola Bereiding Stap 1: Schil de aardappelen en kook ze in weinig water gaar. Stap 2: Maak de spitskool schoon en snijd de groente in smalle repen. Stap 3: Was de tomaatjes en halveer ze, snijd het pepertje in smalle reepjes, hak de walnoten grof en verkruimel de geitenkaas grof. Stap 4: Verwarm de olie en roerbak hierin de spitskool in een paar minuten gaar. Stap 5: Bak de reepjes peper en...
Recept: Geroerbakte tofu met paksoi en rijst De groente blijven heerlijk knapperig omdat je ze kort roerbakt. Zo behoud je de smaak en vitamines beter. Ingrediënten – 2 personen 150 gram zilvervliesrijst 150 gram tofu 1 eetlepel tamari met minder zout of ketjap manis ½ rode peper 1 rode paprika 1 struik paksoi 1 teentje knoflook 1 bosui 2 eetlepels olie Bereiding Stap 1: Kook de zilvervliesrijst volgens de gebruiksaanwijzing op de verpakking gaar. Stap 2: Snijd de tofu in blokjes en schep de ketjap erdoor. Stap 3: Maak de peper schoon, verwijder de pitjes en snijd het pepertje klein. Stap 4: Maak de paprika, de paksoi en de knoflook schoon. Snijd de paprika in blokjes, de paksoi in repen en het teentje knoflook in stukjes. Stap 5: Snijd de bosui in smalle ringen. Stap 6: Verwarm de...
Bio weetje: Gewasdiversiteit Biologische boeren hebben een ruime vruchtwisseling (gewasrotatie), en dus een grotere diversiteit in gewassen. Volgens de biologische wet is een gewasrotatie verplicht om monoculturen te voorkomen. Door de verplichte vruchtwisseling telen biologische boeren en tuinders altijd meerdere gewassen. Om de weerbaarheid van het landbouwsysteem verder te vergroten, wordt geëxperimenteerd met strokenteelt en mengteelten. Hierbij staan er diverse gewassen tegelijk op een akker. Vanaf 2022 is bovendien het gebruik van groenbemesters verplicht. Deze worden meestal na de oogst ingezaaid als tussenteelt. In de biologische landbouw wordt dus vaak een ruimere vruchtwisseling toegepast, dan over het algemeen gebruikelijk is in gangbare landbouw. Diverse gewassen trekken diverse insecten en vogels....
Recept: Chinese koolsalade met peer Ervaar de seizoenen door ze te eten. Een lekkere frisse salade met Chinese kool en met een zoete smaak door de peer. Ingrediënten – 2 personen 6 aardappelen 2 eetlepels citroensap Peper ½ komkommer 200 gram Chinese kool 1 eetlepel ongezouten pinda's 1 peer 2 ongepaneerde varkensschnitzels Olie Water Bereiding Stap 1: Schil de aardappelen. Kook de aardappelen in weinig water in 20-25 minuten gaar. Stap 2: Maak een dressing van het citroensap, 1 eetlepel olie, 1 eetlepel water en wat peper. Stap 3: Schil het stuk komkommer en snijd het in de lengte door. Verwijder met een lepeltje het zachte gedeelte. Snijd de helften komkommer in smalle boogjes. Stap 4: Maak de Chinese kool schoon en snijd de kool in smalle repen. Stap 5: Hak de pinda's...
Nieuw: Siciliaanse pastasauzen en pesto van CONVIVIA CONVIVIA is ontstaan op Sicilië , op de hellingen van de Etna vulkaan. Pietro, de grondlegger, gebruikt de kostbare vruchten waarin je de smaak kunt vinden van de zon en zee, de wortels van zijn Siciliaanse land: tomaten, aubergines, basilicum, wilde venkel, chilipepers en amandelen. De ingrediënten zijn biologisch, glutenvrij en veganistisch gecertificeerd, en grotendeels geteeld op zijn familieboerderij. De producten worden gemaakt volgens de typische recepten van de Siciliaanse traditie en in het bijzonder die van de grootmoeders van Pietro, en dat proef je! Exclusief in Nederland te koop in onze webshop . Klik hier om de producten te bestellen.
Recept: Bloemkoolsoep Met dit recept zet je in 15-30 minuten een romige bloemkoolsoep met kerrie en bosuitjes voor 2 personen op tafel. Heerlijk als voorgerecht of als tussendoortje. Ingrediënten 1 bosuitje Bloemkool (ca. 200 gram) ½ theelepel kerriepoeder ¼ groentebouillontablet 100 ml halfvolle melk Olijfolie Bereiding Stap 1: Maak het bosuitje schoon en snijd het klein. Stap 2: Maak de bloemkool schoon en snijd het in stukken. Stap 3: Fruit het witte deel van het bosuitje met wat kerrie. Stap 4: Voeg de bloemkool en 150 ml water met het stukje bouillontablet toe en kook de bloemkool in 10 minuten gaar. Stap 5: Pureer de groente met een staafmixer of in de keukenmachine. Stap 6: Verdun de soep met de melk en breng het weer tegen de kook aan. Stap 7: Roer er de groene ringetjes bosui...
Geen ‘alternatieve ingrediënten’ Sommige producten in de supermarkt worden goedkoper gemaakt met alternatieve ingrediënten. Dan zit er bijvoorbeeld analoge kaas (nepkaas gemaakt van palmolie) op een pizza, of is de truffelolie gemaakt van synthetische geur- en smaakstoffen. Of vla met een vanillesmaak: dat klinkt bijna hetzelfde als vanillevla, maar betekent wat anders. Voor de verwerking van biologische producten gelden strenge Europese normen. In biologische producten mogen geen synthetische geur-, kleur- en smaakstoffen worden toegevoegd, en de ingrediënten moeten duidelijk zijn. Ook mag je biologisch voedsel niet ‘doorstralen’ om bijvoorbeeld de houdbaarheid te verlengen. En er mogen geen verwerkingsmethoden worden gebruikt die misleidend kunnen zijn over ‘de ware...
Makkelijk geld besparen door onze staffelprijzen Sommige producten kunnen wij niet per stuk inkopen, maar moeten wij per 6, 8, 10, 12 of meer inkopen. Voor ons is het net zo makkelijk om alle producten in zo'n doos in één keer bij jou thuis te bezorgen. Wij vinden dan ook dat wij je dan wel in de prijs tegemoet moeten komen. Bestel je je favoriete product in een omdoos, dan ontvang je 10% korting ! En weet je wat makkelijk is, het wordt automatisch verrekend als je het aantal flessen, potten of zakjes vanaf waar de staffelprijs geldt in je winkelwagentje hebt gedaan. Dat is toch makkelijk geld besparen! Voorbeeld:
Recept: Spruitjeschips Spruitjes zijn ook een echte wintergroente. En je kan er alle kanten mee op. Je kan ze bijvoorbeeld koken, in de wok doen of er stamppot van maken. Maar wist je ook dat je er heerlijke chips van kan maken. Hoe je deze chips maakt lees je in dit recept. Ingrediënten 2 handenvol spruitjesbladeren 100 ml olijfolie 1 tl zout 0,5 tl paprikapoeder 0,5 tl chilipoeder Bereiding Stap 1: Verwarm de oven voor op 180 graden Celsius. Stap 2: Meng olijfolie, zout, paprikapoeder en chilipoeder. Stap 3: Haal de buitenste blaadjes van de spruitjes. Stap 4: Was ze en dep ze droog. Stap 5: Dompel de blaadjes in de kruidenolie. Stap 6: Schud overtollige olie eraf. Leg de blaadjes op bakpapier. Stap 7: Bak ze lichtbruin en krokant in de oven. Dat duurt ongeveer 10 minuten. Tip: Houd de blaadjes...
Prijzen de Vijfsprong De productiekosten van de producten van biologisch-dynamische boerderij De Vijfsprong zijn gestegen, wat aan ons als Biowinkel4you.nl doorberekend wordt. Een logische stap van ons zou zijn om deze prijsstijging aan u door te berekenen en de prijzen van de producten te verhogen. Maar wij doen dit niet! Wij hebben er voor gekozen om de prijzen van de kazen te verlagen en de prijzen van de zuivel niet te wijzigen ten opzichte van de prijzen van vorig jaar (met uitzondering van de kefir en acidophilusmelk). Waarom de prijzen verlagen/niet wijzigen als alles duurder wordt? Dit doen wij om te laten zien wat voor prachtige, (h)eerlijke, duurzame producten er in de regio Achterhoek gemaakt worden. Wij hebben er als Biowinkel4you.nl bewust voor gekozen om de zuivel van boerderij de...
Recept: Wok van pastinaak en witlof Wat kan je klaarmaken met de groenten van de winter? Daar weten wij het antwoorde op! Een heerlijk biologisch wokgerecht met onder andere pastinaak, witlof en wortels. Ingrediënten – hoofdgerecht voor 4 personen 2 teentjes knoflook een duimgroot stuk gember 1 rood pepertje 2 grote pastinaken 4 stronkjes witlof 4 wortels 1 el kokosolie 1 el tamari (= sojasaus) een klein bosje koriander 2 el geroosterde pindanoten peper en zout Bereiding Stap 1: Hak de knoflook, de gember en de helft van het pepertje fijn. Snijd de andere helft in reepjes en bewaar ze voor de garnering. Stap 2: Snijd de pastinaak, de witlof en de wortels in juliennereepjes. (Tip: Voor de pastinaak en de wortels gebruik je het best een mandoline of een juliennesnijder) Stap 3: Verhit een...
Biologische tulpen? Waarom niet! Besef dat je met deze aankoop wel heel goed bezig bent! Deze tulpen zijn biologisch gekweekt door Boy en Frank Schouten van EKO-Flora, zonder enige pesticiden of kunstmest toe te voegen. Je geniet dus niet alleen zelf van deze bloemen maar je draagt ook nog eens bij aan een gezondere toekomst! Hoe groeien wij? De bollen worden op 100% biologische grond gekweekt. Ons laten groeien is best moeilijk en risicovol. Insecten, schimmels en ziektes maken het voor ons soms wel zeer lastig. Na de oogst groeien wij uit, door ons uitsluitend water te geven, tot wonderschone tulpen :-) Hoe willen wij behandeld worden? Snijd de steel schuin af. Geef ons weinig water (we groeien nog in de vaas)... en onze laatste wens... wil je ons aub in jouw allermooiste vaas zetten??...
Vooruitblikken met de Velhorst Producten van Landgoed Velhorst In het nieuwe jaar stopt de Velhorst met de verkoop van groenten, omdat de kosten – plantgoed en arbeidstijd – voor het telen van biologische groenten vaak hoger zijn dan de opbrengsten en er regelmatig groenten aan de varkens gevoerd moeten om verspilling tegen te gaan. De focus wordt gelegd op granen, quinoa, koolzaad, aardappelen en zonnebloemen. Klik hier om jouw producten van de Velhorst te bestellen. Innovaties op Landgoed Velhorst De aandacht op Landgoed Velhorst blijft ook gericht op innovaties, zoals de bodemsensoren van Agurotech, die data verzamelen over de bodem op Landgoed Velhorst als robotica. Afgelopen jaar heeft Robot One flink geoefend in de stroken met groenten. Pixelfarming Roboctics heeft speciale tools...
Achterhoekse kniepertjes Afgelopen vrijdag heeft Harmke samen met de moeder van Lianne Achterhoekse kniepertjes gemaakt. Een feestelijke en lekkere manier om samen 2022 af te sluiten!
Familie Mulder zet rauwe zuivel op de kaart In de serie Duurzame Ondernemers trok het team van de Krant van de Aarde naar het Twentse De Lutte voor een ontmoeting met de eigenaren van Raw Milk Company. Dat leverde een openbaring op over de zuivelindustrie en vooral over de onomstotelijke gezondheidseffecten van rauwe zuivel. En het is lekker…! Het is een succesverhaal van doorzetters en visionairs met een missie. De familie Mulder in De Lutte zette een uniek zuivelbedrijf op poten dat de macht van de melkindustrie uitdaagt. Want rauwe melk heeft talrijke voordelen ten opzichte van bewerkte melk. In gepasteuriseerde melk zijn hittegevoelige vitamines, eiwitten en enzymen vernietigd, toch heeft de introductie van gefermenteerde rauwe melk nog een lange weg te gaan. Dat is jammer, want het draagt bij aan gezonde...
Kerstviering Wat was het weer gezellig, onze kerstviering. We hebben eerst met z'n allen van een heerlijke lunch genoten. Er was kerstbrood en erwtensoep, die we zelf gemaakt hadden. Heerlijk! Na de lunch hebben we een Kerst-bingo gedaan. Dat was natuurlijk lachen, gieren, brullen! Waar de één al meteen kon beginnen met het afstrepen van getallen, moest de ander héél lang wachten. Gelukkig had uiteindelijk toch iedereen zijn of haar bingokaart vol en is iedereen met een prijs naar huis gegaan.
Tijd voor een feestje met Neleman! Waarom? Dit is het geheim van de wijnen van Neleman: Neleman maakt zelf de wijnen. 100% biologisch en dat betekent samenwerken met de natuur. 100% biologisch betekent dus geen pesticiden en herbiciden in de wijngaarden. Deze bestrijdingsmiddelen zijn slecht voor de gezondheid, maken de bodemleven kapot en doden ook de nuttige beestjes, zoals bijen. 100% biologisch betekent ook geen kunstmatige foefjes om geur, kleur en smaak op te poetsen. Enkel de meest smaakvolle druiven om de wijn op opperbeste geur en smaak te krijgen worden gebruikt. 100% vegan, dus met plantaardig verkregen eiwitten, waarmee de wijnen geklaard zijn Zeldzame druivensoorten en hoogbejaarde wijnranken worden in ere hersteld. Dat is goed voor de biodiversiteit en...
4 redenen waarom vaker biologisch kopen in 2023 een goed voornemen is Het nieuwe jaar staat voor de deur en we maken allemaal weer de balans op. Wat wil je de komende tijd anders gaan doen? Hieronder geven we je 4 redenen om als goed voornemen wat vaker biologische producten in je mandje te doen. 1. Je wilt iets doen voor het klimaat Wat je consumeert heeft best wel een groot effect op de wereld om je heen. Vooral voor het klimaat is het goed om bewuste keuzes te maken. Kiezen voor biologische voeding is een vrij makkelijke manier om een positieve impact te maken! Biologische boeren verbruiken minder energie én stoten minder gassen uit. Zo gebruiken biologische boeren geen kunstmest. Dit scheelt energie, maar het scheelt ook uitstoot van onder andere lachgas die vrijkomt bij de productie van kunstmest. Bovendien...
Bionade Bionade is een heerlijke frisse alcoholvrije drank met 100% biologische ingrediënten en weinig suiker. Bionade doet dingen altijd net even anders. Bionade wordt geproduceerd door fermentatie van natuurlijke grondstoffen en lest de dorst op natuurlijke wijze. Klik hier om de frisdranken van Bionade te bestellen.
Bumi Bumi is opgericht door Florian en Daan en betekent aarde in het Indonesisch. "Het is onze ode aan al het moois dat uit de bodem groeit. Onder het motto Mindful Foods willen we samen met bewuste thuiskoks deze aarde gezond houden. Hoe? Door voedzame én duurzame producten te ontwikkelen waar iedereen eenvoudig iets lekkers mee kookt. Een positief verschil maken was nog nooit zo smakelijk." Bumi = 100% plantaardig (vegan gecertificeerd), Biologisch gecertificeerd, eiwit- en vezelrijk, sojavrij. Klik hier om de producten van Bumi te proberen.
Marqt, heerlijk voor bij de borrel Marqt staat bekend om de uitstekende kwaliteit verse producten en verrassend goede smaakcombinaties. Het assortiment is dan ook, zoveel mogelijk, E-nummer-, smaak-, kleur- en geurstoffenvrij. Van groete spreads tot aan vissalades, frisse klassieke eiersalade, olijven, romige hummus en zoete pepertjes gevuld met roomkaas, deze Kerst is er voor ieder wat wils. Klik hier om de producten van Marqt te bestellen.
Recept: Heerlijke citrus dressing Het recept is heel makkelijk om zelf te maken. Een kwestie van sap persen, op smaak brengen met rasp van de sinaasappel of citroen, een klein beetje olie en mosterd toevoegen en voilà: Een speciale vinaigrette vol van smaak. Ingrediënten (4 personen, 15 minuten) Sap van 1 kleine sinaasappel Sap van 1 citroen 1 eetlepel grapefruitsap (optioneel) 1 eetlepel honing mosterd 1 eetlepel suiker, zoetstof of honing 1 eetlepel extra vierge olijfolie Peper en zout Bereiding Stap 1: Schil de sinaasappel met zo min mogelijk wit onder de schil. Stap 2: Pers de sinaasappel, citroen en voeg het grapefruitsap toe. Stap 3: Verwarm de verschillende sappen met suiker in een pannetje en voeg de sinaasappelschil toe. Stap 4: Zodra het sap kookt, draai het vuur laag en laat...
Noten van Horizon, passend in ieder dieet Gezonde noten passen in ieder dieet dankzij de hoge hoeveelheid vitamines en mineralen die noten bevatten. Hierbij kun je denken aan ijzer, zink, magnesium en calcium. Maar wist je dat noten ook vol zitten met de mineralen koper, selenium en kalium? Om ervoor te zorgen dat jij jouw favoriete noot op zijn gezondst eet, is het belangrijk om hem zo puur mogelijk te eten. Let er bijvoorbeeld op dat de noot niet geroosterd of gebrand is, geen toegevoegde suiker, olie of toegevoegd zout bevat en dat de noot van een verse oogst is. Het merk waarvoor Biowinkel4you.nl gekozen heeft, is Horizon Natuurvoeding. Ze zijn gespecialiseerd in de productie van biologische notenpasta's en de import van biologische noten, zuidvruchten en zaden. Klik hier om hun verhaal te lezen...
Kerstassortiment Driekant 2022 Maak uw feesttafel compleet met Driekant lekkernijen. Er zijn verschillende soorten en maten kersttollen, amandelstaven (zowel met als zonder amarena kersen), Kerst tulband, kerstkransen, kerstkoekjes, Kerst petit-fourtjes en meer lekkers. Dat wordt (h)eerlijk genieten met de kerst! Hier lees je de geheimen van het kerstassortiment. Is het water je nu al in de mond gelopen? Klik dan hier om de producten meteen te bestellen ;) LET OP: Voor dit artikel geldt: voor woensdag 10.00 uur besteld, vrijdag of zaterdag (afhankelijk van de bezorgregio) in huis. Biologische kerststollen Wist je dat de biologische kerststollen volgens (geheim!) familierecept worden gebakken? De kerststollen worden van tarwemeel of speltmeel en natuurdesem gemaakt. Rijkgevuld met zuidvruchten en noten, verse...
Recept: Broccolisoep met zalm of pompoenblokjes Smaakvol en voedzaam soepje voor ieder moment Ingrediënten 1 broccoli 1 ui 2 teentjes knoflook 1 zoete aardappel olijfolie 1 blokje groentebouillon 100 ml (plantaardige) kookroom zout en peper Griekse yoghurt 100 gram gerookte zalm of blokjes geroosterde pompoen Bereidingswijze Stap 1: Snijd de broccoli in roosjes en de steel in kleine blokjes. Snipper de uit en hak de teentjes knoflook fijn. Stap 2: Schil de zoete aardappel en snijd in blokjes. Stap 3: Fruit de ui en de knoflook 2 minuten in een scheutje olijfolie in een grote pan. Voeg de zoete aardappel en de broccoli toe en roerbak nog 5 minuten mee. Stap 4: Kook intussen 1 liter water en voeg de broccoli en zoete aardappel samen met een bouillonblokje toe. Laat de soep 10 minuten doorkoken met...
Recept: brood van biologische volkoren tarwemeel van de Velhorst Recept om een heerlijk brood met biologisch volkoren tarwemeel te maken. De meel voor dit recept is van 100% biologische tarwe van landgoed Velhorst. Toevoegen per 500 gram meel 275 gram water 7 tot 8 gram zout 20 gram verse gist (van bakkerij Driekant) Alle ingrediënten op kamertemperatuur Bereiding Stap 1: Als u verse gist gebruikt deze eerst oplossen in wat lauw water óf bij stap 2 direct in kleine brokjes door het deeg mixen. Stap 2: Meng 500 gram meel met 275 gram water, 7 tot 8 gram zout, 20 gram verse gist tot een samenhangende bal. Ongeveer 15 minuten kneden. Stap 3: Leg het deeg in een kom en dek deze af met een vochtige doek of huishoudfolie. Laat het deeg op een warme tochtvrije plaats ongeveer 30 minuten rijzen....
Rauw Power - Levende zuivel, Zuivel voor het leven! Midden in het achterland van het dorp De Lutte in Twente staat de Raw Milk Company. Hier maken André, Tonny en Koen Mulder samen met hun medewerksters de Rauw Power zuivel, van biologische melk. Ze maken rauwmelkse, gefermenteerde producten die niet gepasteuriseerd, gesteriliseerd of gehomogeniseerd zijn. Wat is nu rauwe melk en wat zit erin? Melk bevat van nature eiwitten, gezonde vetten en vele goede vitaminen (A, B1, B2, B6, B12, D, K2 en foliumzuur) en mineralen (calcium, fosfor, magnesium en zink). De melk die u in de supermarkten koopt is altijd gepasteuriseerd of gesteriliseerd en meestal ook gehomogeniseerd en gestandaardiseerd. Dit doet men bij Raw Milk Company dus niet. Doordat deze melk geen bewerkingen heeft ondergaan, zijn alle functionele...
Impact in de Achterhoek In 2013, het jaar dat ik gestart ben, kon ik mijn zoon niet vertellen hoe de wereld er over vijf jaar uit zou zien. Inmiddels -bijna tien jaar later- kan ik dat nog steeds niet, maar laat ik zien dat ik doe wat mogelijk is om de wereld mooier te maken. Ondernemer zijn kan op verschillende manieren. Bij de start van mijn bedrijf, koos ik bewust voor biologisch,sociaal en duurzaam ondernemen. Van grondstof tot product en van werknemer tot leverancier, we denken altijd na over het effect van onze bedrijfsactiviteiten op ons als mensen en op de omgeving om ons heen. Bij Appel4you.nl en Biowinkel4you.nl maken we onder andere duurzame en sociale impact, doordat we biologisch zijn. Bij een mooiere wereld horen eerlijke producten zonder onnodige chemische...
Ophokplicht? De mooiste boodschap blijft bio Nog nooit duurde het vogelgriepseizoen zo lang als nu en op veel plekken in het land geldt momenteel een ophokplicht. Als alle kippen op hok moeten, waarom zou je dan nog voor een biologisch eitje kiezen? In dit artikel lees je waarom bio de mooiste boodschap blijft. Natuurlijk gedrag Bij biologisch staat het welzijn van de kip voorop en kunnen de dieren dus zoveel mogelijk hun natuurlijke gedrag vertonen. Dat maakt dat biologische kippen, ook in de stal, een kiplekker leventje leiden en dat jouw eitje lekker én diervriendelijk is. Wintertuin Een van de belangrijkste dingen voor een fijn leven voor de kip is de aan- én afwezigheid van daglicht. Zo kan de kip een zo natuurlijk mogelijk dag- en nachtritme aanhouden. Het daglicht helpt de kippen om weerstand...
Recept: Sukadelapjes, volgens recept van Onze Bio Slager Het duurt even maar dan heb je een heerlijk gerecht, met dank aan Onze Bio Slager! Ingrediënten Sukadelapjes 1 ui 40 gram (ongezouten) roomboter 2 gedroogde laurierblaadjes 2 kruidnagels 2 el azijn Bereiding Stap 1: Dep het vlees droog met keukenpapier. Pel en snipper de ui. Verhit de boter in een braadpan en bak het vlees rondom bruin. Fruit de ui ca. 2 minuten mee. Bestrooi het vlees met de peper en eventueel zout. Schenk warm water in een pan tot het vlees net onderstaat. Voeg de laurierblaadjes, kruidnagels en azijn toe. Stoof het vlees afgedekt in ca. 2 ½ uur zachtjes gaar. Stap 2: Proef de jus en breng op smaak met peper en eventueel zout. Serveertip: Serveren met gekookte aardappels en rode kool, eet smakelijk!
Onze Bio Slager Het vlees dat wij verkopen komt van Onze Bio Slager. Het vlees en de vleeswaren zijn 100% biologisch en zowel SKAL- als EKO-gecertificeerd. Biologisch vlees is niet zomaar een stukje vlees. Biologisch vlees is vlees met een duidelijk verhaal en met een herkomst. Biologisch is beter voor ons welzijn, het welzijn van het dier en voor het milieu. Daarnaast is biologisch vlees in smaak duidelijk te onderscheiden met niet-biologisch vlees als het aankomt op smaak. Dubbeldoel rund Het rundvlees komt van het ras Blaarkop, dat bekend staat om zijn heerlijke volle rundvlees smaak en diepe rode kleur. De Blaarkop is een echt Nederlands ras. Deze runderen worden gehouden voor hun melk en gaan daarna de wei in om op krachten te komen en weer extra aan te sterken en de spiermassa (=vlees) aan te...
Biologische koolzaadolie van Landgoed Velhorst De koolzaadolie van Landgoed Velhorst is de eerste koudgeperste koolzaadolie voor humane consumptie van Nederlandse bodem. De olie is voor 100% gemaakt van biologische koolzaad dat afkomstig is van Landgoed Velhorst. Deze biologische koolzaadolie draagt onder andere bij aan de biodiversiteit, een kleinere ecologische voetafdruk en een goede leefstijl. Biodiversiteit Koolzaad draagt bij aan het verhogen van de biodiversiteit. Zowel winter- als zomerkoolzaadolie, is onderdeel van het teeltplan van de Velhorst, waarbij er gezorgd wordt dat vanaf het vroege voorjaar tot het late najaar gewassen bloeien. Het winterkoolzaad is één van de eerste bronnen van nectar voor insecten. Deze (roof) insecten helpen om eventuele plagen en ziektes te voorkomen. Op Landgoed...
Recept: Gehaktballen in tomatensaus Een gemakkelijk gerecht met heerlijke gehaktballen in tomatensaus. Perfect voor bij de pasta of wat brood. Tip: gebruik hiervoor de ongebraden gehaktballen van Onze Bio Slager. Ingrediënten Gehaktballen 400 gram tomatenblokjes (uit blik) 125 gram snoeptomaatjes Mozzarella Knoflook Verse basilicum Olie of boter Bereiding Stap 1: Verwarm de oven voor 200 graden. Stap 2: Voordat de gehaktballen de oven ingaan, gaan we ze eerst een mooie gaar braden met een mooie korst. Dit doen we simpelweg in de pan met boter of olie met de knoflook. Als de ballen eenmaal een mooi bruin korstje hebben halen we ze eruit. Stap 3: Pak een grote ovenschaal en plaats daarin de gehaktballen, samen met de tomatenblokjes, de cherrytomaatjes en verdeel de mozzarella over de schaal....
Neleman - Kurk Kurk! Wij zijn er dol op. Op lekkere wijn ook. Daarom hebben ze bij Neleman de hoogwaardige NDtech kurk. Elke kurk is dan getest door een machine te laten snuffen en ruiken om er zeker van te zijn dat de kurk schoon en de wijn drinkbaar is. Garantie van Neleman Door gebruik te maken van moderne technologie kunnen ze bij Neleman zelfs de garantie geven dat een fles nooit ‘kurk’ zal hebben. Ze voorzien namelijk elke fles van de moderne NDtech kurk. Al deze kurken worden getest op de gevreesde TCA bacterie. En als ze door die strenge controle zijn, krijgen ze een uniek nummer. Een lot uit de loterij. Dus elke fles met kurk is bij Neleman kurkvrij. Handige draaikurk Soms is een traditionele kurk erg onhandig. Bijvoorbeeld bij een picknick in het park of met 20 mensen op bezoek. Dus wil je...
Neleman Wat zijn wij er als Biowinkel4you.nl trots op om te kunnen zeggen dat wij vanaf nu de 100% biologische en 100% vegan wijnen van Neleman in het assortiment hebben! Leuk om te weten is dat Neleman ook bij ons uit de regio komt, ze zijn namelijk in Zutphen gevestigd. Biologische wijn voor een mooiere wereld Neleman Organic Vineyards Coöperation is met ruim 3000 mede-eigenaren de grootste wijn community van Europa. Ze maken wijnen die 100% biologisch en 100% vegan zijn. Dat doen ze met liefde, met nieuwe technieken, met gevoel voor design én met een boodschap: drink biologische wijn. Want biologische wijnbouw, zonder gif en toevoegingen, levert fantastische wijnen op, jubelende recensies en vooral een mooiere wereld. Good wine to save the world Wist je dat maar liefst 94% van de wijndruiven wordt...
Recept: Geroosterde pompoen soep met zachte geitenkaas Een heerlijke pompoensoep met een volle smaak, gemaakt van de Nelson pompoen van de Velhorst. Daar kom je de herfst wel mee door! Ingrediënten Pompoen Nelson Koolzaadolie Rode ui Rode peper Knoflook Kurkuma Komijnzaad Kokosmelk en/of kruidenbouillon Zachte geitenkaas Peterselie Bereiding Stap 1: Snijd een pompoen in vieren en haal de pitten er uit. Stap 2: Besprenkel de pompoen met koolzaadolie en rooster de pompoen in de oven om 220 graden in ca. 45 minuten gaar. Stap 3: Snijd een rode ui, rode peper en knoflook fijn en braad het licht aan in koolzaadolie met kurkuma en komijnzaad aan. Stap 4: Schep met een lepel het vruchtvlees uit de pompoen en voeg deze toe aan het kruidenmengsel. Stap 5: Voeg kokosmelk en/of kruidenbouillon toe en pureer...
Arjen en Winny inspireren tot een nieuwe invulling van het beroep boer Chantal Engelen van Peasofme.com was op werkbezoek bij de Vrienden van Velhorst. Chantal heeft de weg van het graan gevolgd: het schonen van het graan, graan naar de molenaar brengen en de granen bezorgen bij Driekant Ambachtscentrum. Wil je weten hoe ze het ervaren heeft? Lees dan snel verder. Kun je op een relatief grote schaal natuurinclusief boeren zonder personeel, bedrijfsmatig succesvol zijn en ook nog een beetje vrije tijd hebben? Dat klonk mij tot voor kort vrij onrealistisch in de oren. Maar nu ik Winny en Arjen van Buuren van Landgoed Velhorst ontmoet heb, weet ik dat het kan. Voor mijn volgende peasmakers ben ik te gast op Landgoed Velhorst, een natuurgebied van Natuurmomenten in Lochem in de Achterhoek. In 2018 startte Arjen en Winny...
Recept: Gegrilde puntpaprika met tonijnsalade De zoete puntpaprika is zo veelzijdig. In de oven gegrild is een favoriet, met tonijnsalade is echt een aanrader. Dit recept is makkelijk voor bij de borrel, als voorgerecht of bijgerecht. Ingrediënten 8 zoete puntpaprika’s 3 el olijfolie 2 citroenen 2 blikjes tonijn (op basis van water of olijfolie) 4 el crème fraiche 1 el mayonaise 15 gram bieslook, fijngehakt 1 el kappertjes (deze kun je iets kleiner maken door ze doormidden te snijden) 15 gram waterkers (optioneel) zout en peper Bereiding Stap 1: Verhit de oven voor op 200 °C. Stap 2: Meng de olijfolie met 1 el citroensap en peper en zout. Stap 3: Maak een inkeping in de lengte van de puntpaprika's of snijd ze doormidden, wat je zelf prettiger vindt. Haal de zaadjes eruit. Stap...
Bakkerij Driekant - De Wereldbol Brood met een boodschap van bakkers met een missie In 2016 is het initiatief voor de Wereldbol genomen door Kees Klomp en door Henk Smit (oprichter van Driekant, bakker en gepassioneerde ondernemer “avant le lettre”). Elke dag bakken de bakkers uw dagelijks brood. Lekker en voedzaam brood waar miljoenen mensen van genieten. Ondertussen hebben wereldwijd nog honderden miljoen mensen elke dag honger. Dat vinden de oprichters ‘onverteerbaar’. Daarom bakt Driekant De Wereldbol. Een brood met een unieke receptuur en smaak. Hét brood met een boodschap: “Eet honger de wereld uit!”. Eet honger de wereld uit Het kan. Want van iedere Wereldbol gaat 30 cent naar The Hunger Project. Zij trainen mensen in dorpen op het platteland van Afrika, Azië en...
Bakkerij Driekant - Velhorstbrood Het klinkt heel logisch, maar het komt nog maar zelden voor dat een voedselketen van ‘land tot bord’ zo zichtbaar is als bij het Velhorstbrood (volkoren tarwebrood met haver, artikelnummer 1495). Het graan groeit op fietsafstand van bakkerij Driekant op Landgoed Velhorst en het meel wordt gemalen bij molen De Vier Winden in Vragender. Boer, molenaar en bakker zijn allemaal in de Achterhoek gevestigd. Boer Zo’n lokale samenwerking is iets waar iedereen zuinig op is. De Natuurboeren Winny en Arjen van Buuren van Landgoed Velhorst zijn bijzondere ondernemers. Zij zijn echt gericht op het geheel. De hele kringloop dicht bij huis houden. Naast granen verbouwen ze ook aardappels en groenten, die wij bij Biowinkel4you.nl ook verkopen. Klik hier om jouw producten van...
Bakkerij Driekant Biologisch, Ambachtelijk, Sociaal Wij kiezen er als Biowinkel4you.nl bewust voor om de biologische producten van Ambachtscentrum Driekant uit Zutphen af te nemen. De passie en liefde voor: het ambacht, het maken van biologische producten met regionale grondstoffen en voor de mens sluiten naadloos aan bij ons bedrijf, en inspireren ons ook weer. Leuk om te weten is dat de bakkerij in 2020 verkozen is tot beste biologische Bakkerij van Nederland. Wij zijn er dan ook super trots op dat wij de (h)eerlijke producten van deze biologische bakkerij uit onze regio mogen aanbieden. Ambachtelijk, biologisch en regionaal Driekant is een biologische bakkerij met een breed assortiment ambachtelijk bereidde 100% biologische producten. Van brood en banket tot taart, ze maken het al 25 jaar! Alles wordt...
Recept: Hummus van adukibonen van GreenAge Hummus, ook wel houmous genoemd, is een tapenade, spread, dip die meestal op basis van kikkererwten, sesampasta, knoflook en olijfolie is. Maar je kan hem ook van adukibonen maken! Ingrediënten 100 gram GreenAge adukibonen 1 eetlepel tahin sesampasta 1 knoflookteen, geperst een flinke scheut extra vergine olijfolie het sap van 1 – 2 citroenen de blaadjes van 6 stelen peterselie, fijngehakt peper en zout paprikapoeder Bereiding Stap 1: Spoel de adukibonen in een vergiet of zeef onder koud stromend water. Stap 2: Doe ze in een kom en doe er koud water bij tot ze ca. 2 cm onder staan, laat 8 uur weken (het makkelijkst is om dit de avond ervoor te doen zodat de adukibonen ’s nachts weken of doe het ’s ochtends als je de hummus ’s avonds...
Recept: Gegrilde Zoete Aardappel Nog even genieten van de nazomer? Dat kan met dit recept! Je kan de zoete aardappel zowel op de barbecue als in de oven bereiden. Ingrediënten Zoete aardappels Olijfolie Zout Verse tijm en dille Tzatziki Mosterd Bereiding Snijd de zoete aardappels in dikke schijven en besprenkel ze met olie, zout en verse tijm. Pak ze in aluminiumfolie in en leg deze gedurende 45 minuten op de BBQ (bakken in de oven kan ook). Zodra de aardappels boterzacht zijn, serveer deze dan met tzatziki of Griekse yoghurt, mosterd en verse dille erop. Tip: voeg vers geraspte citroenschil, citroensap en Mexicaanse kruiden toe aan gekookte zoete aardappel. Bron: Nature & More