Recept: Spaanse asperges Voorjaar! En dat betekend asperges! De asperge is een echte seizoen groente. Alleen piepend vers zijn ze het lekkerst. Na ze geschild en heel even gekookt te hebben zijn ze al super smakelijk, zonder toevoegingen dus. Maar de pepertjes in dit recept maken dit aspergerecept lekker pittig. Ingrediënten – 2 personen 600 gram aardappelen 750 gram asperges 1 teentje knoflook Stukje rode peper 3 takjes peterselie Olijfolie 1 eetlepel tomatenpuree 4 eieren 100 ml halfvolle melk peper, nootmuskaat Bereiding Stap 1: Schil de aardappelen en kook ze in een bodempje water in ca. 20 minuten gaar. Stap 2: Schil de asperges en snijd de harde onderkant eraf. Stap 3: Kook de asperges in ruim water 6-8 minuten en laat ze in het afkoelende kookvocht nagaren. Stap 4: Pel de knoflook en...
Nieuwe eigenaren Onze Bio Slager Sinds 1 april hebben Bas, Emiel & Tijn het stokje overgenomen van Rob. Even voorstellen Bas is BoerBas uit Rucphen, een biologische boerderij met varkens en kippen. Emiel runt zijn prachtige boerderij Heining&Hoef aan de rand van Breda te Teteringen. Hij heeft verschillende rassen biologisch rundvee, waaronder het Brandrode Rund en Flekvieh. Daarnaast regelt Emiel voor een paar prachtige landschappen het natuurbeheer met natuurlijk biologische grazers. Zowel runderen als biologische schapen. Tijn is levensmiddelentechnoloog. Een lang woord voor iemand die verstand heeft van vlees en vooral de processen bewaken om een goed stukje vlees perfect van A naar B te krijgen. Het slagersteam bestaat uit een hechte team van Douwe, Solange en Jeremy. Waarom biologisch vlees?...
Recept: Penne met knoflookkip en broccoli Met broccoli kun je volop variëren! Met dit recept maak je een heerlijke penne met knoflookkip en broccoli. Ingrediënten 2 teentjes knoflook 6 takjes peterselie 2 theelepels mosterd 500 gram broccoli 200 gram volkoren penne 150 gram kipfilet Olie Bereiding Stap 1: Pel de knoflook en snijd de teentjes grof. Stap 2: Bak de knoflook in de olie zacht. Schep de knoflook eruit. Stap 3: Was de peterselie. Pureer de peterselie met de knoflook, de mosterd en 100 ml water met een staafmixer tot een knoflookpasta. Stap 4: Maak de broccoli schoon. Snijd de groente in roosjes, schil de stelen en snijd ze in stukjes. Kook de broccoli net gaar. Stap 5: Kook de penne in ruim water volgens de gebruiksaanwijzing. Stap 6: Snijd de kipfilet in blokjes. Stap 7: Verwarm de...
Recept: Oeioei ratatouille! Ratatouille is een Provençaals groentegerecht, oorspronkelijk uit de omgeving van Nice. Volgens sommige puristen moeten de groenten eerst los van elkaar bereid worden om een mooie ‘gelaagde’ smaak te bereiken. Ach, misschien moet je het een keer proberen om te proeven of dat daadwerkelijk zo is. Ratatouille was de ster van de gelijknamige tekenfilm en de prachtversie die daarin te zien was werd gemaakt door de gevierde Amerikaanse (maar Frans geschoolde) chef Thomas Keller. Traditioneel wordt ratatouille bij lam geserveerd, maar het kan eigenlijk overal bij. Zoals zoveel gerechten is ratatouille de volgende dag nóg lekkerder en kan zowel warm als koud gegeten worden. Hier een makkelijke versie, volgens recept van de bekende Alain Caron (kok, verteller, schrijver,...
Duqqa! Basilicum Basilicum met een verhaal Gedroogde basilicum: een krachtpatser in de keuken Weinig verse kruiden zijn zo geurig als basilicum waarbij een complex aroma waargenomen kan worden met elementen van kruidnagel, munt en anijs. Het overleeft als meerjarige plant in warme vochtige oorden, liefst tropische, maar ook in het mediterrane klimaat voelt de plant zich thuis. Inmiddels zijn er zo’n 150 ondersoorten van deze plant die waarschijnlijk uit India stamt. Zo’n duizend jaar geleden kwam de handel naar het Westen op gang. Misschien wordt het basilicum (en dat is inderdaad het juiste lidwoord voor basilicum) wel het meest geassocieerd met Italië. Waarschijnlijk vanwege de geslaagde combinaties met hun mooie tomaten en de verschillende pesto-soorten die ontstaan na het mixen met noten,...
Duqqa! Biologisch gecertificeerde specerijen, kruiden en speciale mixen met een goed verhaal. Duqqa! is hét merk voor biologische gecertificeerde superspecerijen, kruiden en specerijenmixen om het dagelijkse koken meer smaak te geven. Met de producten van Duqqa! haal je het Midden- en Nabije Oosten, de Levant en de Magreb en smaken van over de hele wereld in huis. Veel van de grondstoffen zijn afkomstig van kleinschalige landbouw of wildpluk, bij boeren waar al 40 jaar ter plekke wordt ingekocht. Deze decennialange samenwerking geeft inkomenszekerheid voor de toekomst van vele boerengezinnen, met gegarandeerd een eerlijk inkomen voor de boeren. Door ze daarnaast begeleiding, training en bijscholing te bieden, wordt bovendien bijgedragen aan veiligheid, economische stabiliteit en kansen tot ontwikkeling....
Nieuw: Pesto di basilico alla Siciliana van CONVIVIA We merken dat de biologische, glutenvrije, vegan pesto en pastasauzen van CONVIVIA een groot succes zijn! Daarom hebben we ons assortiment pesto's met nog een smaak uitgebreid, namelijk de Pesto di basilico alla Siciliana. Ook deze pesto is 100% biologische, glutenvrije en vegan, en gemaakt van basilicum van Siciliaanse oorsprong. Deze basilicumpesto is een heerlijke crème, die je kan gebruiken voor voorgerechten en vlees of om sauzen op smaak te brengen. Klik hier om de Pesto di basilico alla Siciliana of één van de andere producten van CONVIVIA te bestellen.
Recept: Abrikozen-dadelballetjes Door dadels en gedroogde abrikozen te pureren en hier balletjes van te maken, krijg je net bonbons. Heerlijk als nagerecht of als tussendoortje. Ingrediënten – 10 personen 100 gram dadels 100 gram gedroogde abrikozen 5 geroosterde hazelnoten zonder zout Bereiding Stap 1: Ontpit de dadels. Stap 2: Pureer de dadels en de abrikozen met een staafmixer tot een grove puree. Vorm er ca. 10 balletjes van. Voeg eventueel een drupje sinaasappelsap of water toe om het goed te kunnen vormen. Stap 3: Hak de hazelnoten klein en rol de helft van de balletjes door de hazelnoten. Laat de andere helft zonder nootjes.
Recept: Frittata met groente Frittata is een Italiaans gerecht dat lijkt op een omelet. Je kunt er zo ongeveer alle groenterestjes in verwerken. Ingrediënten – 2 personen 1 grote ui 2 preien 1 kleine courgette of een rest gare groente of 250 gram roerbakgroente 2 eetlepels olie tijm peper 4 eieren 4 eetlepels halfvolle melk 40 gram geraspte kaas 4-6 volkoren boterhammen Bereiding Stap 1: Maak de groente schoon. Stap 2: Snijd de ui in snippers, de preien in ringen en de courgette in halve plakken. Stap 3: Fruit de ui en de prei in de olie in een grote koekenpan zacht. Stap 4: Voeg de courgette toe met wat tijm en peper. Stoof de courgette in 8 minuten gaar. Stap 5: Klop de eieren los met de melk en wat peper en klop de kaas er door. Schenk dit over de groente. Stap 6: Laat de...
Natuurgedreven: nieuwe mini-documentaireserie over Nederlandse eiwitboeren De toekomst van de Nederlandse landbouw is natuurpositief. Maar hoe ziet natuurpositieve landbouw eruit? Filmmaker Jasper Spanjaart ging voor het Wereld Natuur Fonds langs bij vier boerenbedrijven die in balans met natuur eiwitrijke gewassen zoals walnoten, haver, lupine en veldbonen verbouwen. Wat drijft deze ondernemers? En hoe zien zij het voedselsysteem van de toekomst? De serie vertelt in vier afleveringen de persoonlijke verhalen van deze boeren. Over hun missie om natuur terug te brengen in het landschap, over hun wil om gezond voedsel te produceren en over het belang van eiwitrijke gewassen voor een toekomstbestendig voedselsysteem. Het gaat ook over de lastige kant. Zoals een goede prijs krijgen voor je producten. En, hoe krijg je...
Recept: Stamppot met spitskool en walnoten Met deze stamppot zet je niet alleen een gezonde maaltijd op tafel, door de verschillende kleuren van de groenten ziet het er ook nog eens vrolijk uit! Ingrediënten – 2 personen 600 gram aardappelen 1 kleine spitskool 5 snoeptomaatjes 1 klein rood pepertje 50 gram gepelde walnoten 50 gram verse geitenkaas 2 eetlepels olie ½ groentebouillontablet 1 handje rucola Bereiding Stap 1: Schil de aardappelen en kook ze in weinig water gaar. Stap 2: Maak de spitskool schoon en snijd de groente in smalle repen. Stap 3: Was de tomaatjes en halveer ze, snijd het pepertje in smalle reepjes, hak de walnoten grof en verkruimel de geitenkaas grof. Stap 4: Verwarm de olie en roerbak hierin de spitskool in een paar minuten gaar. Stap 5: Bak de reepjes peper en...
Recept: Geroerbakte tofu met paksoi en rijst De groente blijven heerlijk knapperig omdat je ze kort roerbakt. Zo behoud je de smaak en vitamines beter. Ingrediënten – 2 personen 150 gram zilvervliesrijst 150 gram tofu 1 eetlepel tamari met minder zout of ketjap manis ½ rode peper 1 rode paprika 1 struik paksoi 1 teentje knoflook 1 bosui 2 eetlepels olie Bereiding Stap 1: Kook de zilvervliesrijst volgens de gebruiksaanwijzing op de verpakking gaar. Stap 2: Snijd de tofu in blokjes en schep de ketjap erdoor. Stap 3: Maak de peper schoon, verwijder de pitjes en snijd het pepertje klein. Stap 4: Maak de paprika, de paksoi en de knoflook schoon. Snijd de paprika in blokjes, de paksoi in repen en het teentje knoflook in stukjes. Stap 5: Snijd de bosui in smalle ringen. Stap 6: Verwarm de...
Bio weetje: Gewasdiversiteit Biologische boeren hebben een ruime vruchtwisseling (gewasrotatie), en dus een grotere diversiteit in gewassen. Volgens de biologische wet is een gewasrotatie verplicht om monoculturen te voorkomen. Door de verplichte vruchtwisseling telen biologische boeren en tuinders altijd meerdere gewassen. Om de weerbaarheid van het landbouwsysteem verder te vergroten, wordt geëxperimenteerd met strokenteelt en mengteelten. Hierbij staan er diverse gewassen tegelijk op een akker. Vanaf 2022 is bovendien het gebruik van groenbemesters verplicht. Deze worden meestal na de oogst ingezaaid als tussenteelt. In de biologische landbouw wordt dus vaak een ruimere vruchtwisseling toegepast, dan over het algemeen gebruikelijk is in gangbare landbouw. Diverse gewassen trekken diverse insecten en vogels....
Recept: Chinese koolsalade met peer Ervaar de seizoenen door ze te eten. Een lekkere frisse salade met Chinese kool en met een zoete smaak door de peer. Ingrediënten – 2 personen 6 aardappelen 2 eetlepels citroensap Peper ½ komkommer 200 gram Chinese kool 1 eetlepel ongezouten pinda's 1 peer 2 ongepaneerde varkensschnitzels Olie Water Bereiding Stap 1: Schil de aardappelen. Kook de aardappelen in weinig water in 20-25 minuten gaar. Stap 2: Maak een dressing van het citroensap, 1 eetlepel olie, 1 eetlepel water en wat peper. Stap 3: Schil het stuk komkommer en snijd het in de lengte door. Verwijder met een lepeltje het zachte gedeelte. Snijd de helften komkommer in smalle boogjes. Stap 4: Maak de Chinese kool schoon en snijd de kool in smalle repen. Stap 5: Hak de pinda's...
Nieuw: Siciliaanse pastasauzen en pesto van CONVIVIA CONVIVIA is ontstaan op Sicilië , op de hellingen van de Etna vulkaan. Pietro, de grondlegger, gebruikt de kostbare vruchten waarin je de smaak kunt vinden van de zon en zee, de wortels van zijn Siciliaanse land: tomaten, aubergines, basilicum, wilde venkel, chilipepers en amandelen. De ingrediënten zijn biologisch, glutenvrij en veganistisch gecertificeerd, en grotendeels geteeld op zijn familieboerderij. De producten worden gemaakt volgens de typische recepten van de Siciliaanse traditie en in het bijzonder die van de grootmoeders van Pietro, en dat proef je! Exclusief in Nederland te koop in onze webshop . Klik hier om de producten te bestellen.
Recept: Bloemkoolsoep Met dit recept zet je in 15-30 minuten een romige bloemkoolsoep met kerrie en bosuitjes voor 2 personen op tafel. Heerlijk als voorgerecht of als tussendoortje. Ingrediënten 1 bosuitje Bloemkool (ca. 200 gram) ½ theelepel kerriepoeder ¼ groentebouillontablet 100 ml halfvolle melk Olijfolie Bereiding Stap 1: Maak het bosuitje schoon en snijd het klein. Stap 2: Maak de bloemkool schoon en snijd het in stukken. Stap 3: Fruit het witte deel van het bosuitje met wat kerrie. Stap 4: Voeg de bloemkool en 150 ml water met het stukje bouillontablet toe en kook de bloemkool in 10 minuten gaar. Stap 5: Pureer de groente met een staafmixer of in de keukenmachine. Stap 6: Verdun de soep met de melk en breng het weer tegen de kook aan. Stap 7: Roer er de groene ringetjes bosui...
Geen ‘alternatieve ingrediënten’ Sommige producten in de supermarkt worden goedkoper gemaakt met alternatieve ingrediënten. Dan zit er bijvoorbeeld analoge kaas (nepkaas gemaakt van palmolie) op een pizza, of is de truffelolie gemaakt van synthetische geur- en smaakstoffen. Of vla met een vanillesmaak: dat klinkt bijna hetzelfde als vanillevla, maar betekent wat anders. Voor de verwerking van biologische producten gelden strenge Europese normen. In biologische producten mogen geen synthetische geur-, kleur- en smaakstoffen worden toegevoegd, en de ingrediënten moeten duidelijk zijn. Ook mag je biologisch voedsel niet ‘doorstralen’ om bijvoorbeeld de houdbaarheid te verlengen. En er mogen geen verwerkingsmethoden worden gebruikt die misleidend kunnen zijn over ‘de ware...
Makkelijk geld besparen door onze staffelprijzen Sommige producten kunnen wij niet per stuk inkopen, maar moeten wij per 6, 8, 10, 12 of meer inkopen. Voor ons is het net zo makkelijk om alle producten in zo'n doos in één keer bij jou thuis te bezorgen. Wij vinden dan ook dat wij je dan wel in de prijs tegemoet moeten komen. Bestel je je favoriete product in een omdoos, dan ontvang je 10% korting ! En weet je wat makkelijk is, het wordt automatisch verrekend als je het aantal flessen, potten of zakjes vanaf waar de staffelprijs geldt in je winkelwagentje hebt gedaan. Dat is toch makkelijk geld besparen! Voorbeeld:
Recept: Spruitjeschips Spruitjes zijn ook een echte wintergroente. En je kan er alle kanten mee op. Je kan ze bijvoorbeeld koken, in de wok doen of er stamppot van maken. Maar wist je ook dat je er heerlijke chips van kan maken. Hoe je deze chips maakt lees je in dit recept. Ingrediënten 2 handenvol spruitjesbladeren 100 ml olijfolie 1 tl zout 0,5 tl paprikapoeder 0,5 tl chilipoeder Bereiding Stap 1: Verwarm de oven voor op 180 graden Celsius. Stap 2: Meng olijfolie, zout, paprikapoeder en chilipoeder. Stap 3: Haal de buitenste blaadjes van de spruitjes. Stap 4: Was ze en dep ze droog. Stap 5: Dompel de blaadjes in de kruidenolie. Stap 6: Schud overtollige olie eraf. Leg de blaadjes op bakpapier. Stap 7: Bak ze lichtbruin en krokant in de oven. Dat duurt ongeveer 10 minuten. Tip: Houd de blaadjes...
Prijzen de Vijfsprong De productiekosten van de producten van biologisch-dynamische boerderij De Vijfsprong zijn gestegen, wat aan ons als Biowinkel4you.nl doorberekend wordt. Een logische stap van ons zou zijn om deze prijsstijging aan u door te berekenen en de prijzen van de producten te verhogen. Maar wij doen dit niet! Wij hebben er voor gekozen om de prijzen van de kazen te verlagen en de prijzen van de zuivel niet te wijzigen ten opzichte van de prijzen van vorig jaar (met uitzondering van de kefir en acidophilusmelk). Waarom de prijzen verlagen/niet wijzigen als alles duurder wordt? Dit doen wij om te laten zien wat voor prachtige, (h)eerlijke, duurzame producten er in de regio Achterhoek gemaakt worden. Wij hebben er als Biowinkel4you.nl bewust voor gekozen om de zuivel van boerderij de...
Recept: Wok van pastinaak en witlof Wat kan je klaarmaken met de groenten van de winter? Daar weten wij het antwoorde op! Een heerlijk biologisch wokgerecht met onder andere pastinaak, witlof en wortels. Ingrediënten – hoofdgerecht voor 4 personen 2 teentjes knoflook een duimgroot stuk gember 1 rood pepertje 2 grote pastinaken 4 stronkjes witlof 4 wortels 1 el kokosolie 1 el tamari (= sojasaus) een klein bosje koriander 2 el geroosterde pindanoten peper en zout Bereiding Stap 1: Hak de knoflook, de gember en de helft van het pepertje fijn. Snijd de andere helft in reepjes en bewaar ze voor de garnering. Stap 2: Snijd de pastinaak, de witlof en de wortels in juliennereepjes. (Tip: Voor de pastinaak en de wortels gebruik je het best een mandoline of een juliennesnijder) Stap 3: Verhit een...
Biologische tulpen? Waarom niet! Besef dat je met deze aankoop wel heel goed bezig bent! Deze tulpen zijn biologisch gekweekt door Boy en Frank Schouten van EKO-Flora, zonder enige pesticiden of kunstmest toe te voegen. Je geniet dus niet alleen zelf van deze bloemen maar je draagt ook nog eens bij aan een gezondere toekomst! Hoe groeien wij? De bollen worden op 100% biologische grond gekweekt. Ons laten groeien is best moeilijk en risicovol. Insecten, schimmels en ziektes maken het voor ons soms wel zeer lastig. Na de oogst groeien wij uit, door ons uitsluitend water te geven, tot wonderschone tulpen :-) Hoe willen wij behandeld worden? Snijd de steel schuin af. Geef ons weinig water (we groeien nog in de vaas)... en onze laatste wens... wil je ons aub in jouw allermooiste vaas zetten??...
Vooruitblikken met de Velhorst Producten van Landgoed Velhorst In het nieuwe jaar stopt de Velhorst met de verkoop van groenten, omdat de kosten – plantgoed en arbeidstijd – voor het telen van biologische groenten vaak hoger zijn dan de opbrengsten en er regelmatig groenten aan de varkens gevoerd moeten om verspilling tegen te gaan. De focus wordt gelegd op granen, quinoa, koolzaad, aardappelen en zonnebloemen. Klik hier om jouw producten van de Velhorst te bestellen. Innovaties op Landgoed Velhorst De aandacht op Landgoed Velhorst blijft ook gericht op innovaties, zoals de bodemsensoren van Agurotech, die data verzamelen over de bodem op Landgoed Velhorst als robotica. Afgelopen jaar heeft Robot One flink geoefend in de stroken met groenten. Pixelfarming Roboctics heeft speciale tools...
Achterhoekse kniepertjes Afgelopen vrijdag heeft Harmke samen met de moeder van Lianne Achterhoekse kniepertjes gemaakt. Een feestelijke en lekkere manier om samen 2022 af te sluiten!
Familie Mulder zet rauwe zuivel op de kaart In de serie Duurzame Ondernemers trok het team van de Krant van de Aarde naar het Twentse De Lutte voor een ontmoeting met de eigenaren van Raw Milk Company. Dat leverde een openbaring op over de zuivelindustrie en vooral over de onomstotelijke gezondheidseffecten van rauwe zuivel. En het is lekker…! Het is een succesverhaal van doorzetters en visionairs met een missie. De familie Mulder in De Lutte zette een uniek zuivelbedrijf op poten dat de macht van de melkindustrie uitdaagt. Want rauwe melk heeft talrijke voordelen ten opzichte van bewerkte melk. In gepasteuriseerde melk zijn hittegevoelige vitamines, eiwitten en enzymen vernietigd, toch heeft de introductie van gefermenteerde rauwe melk nog een lange weg te gaan. Dat is jammer, want het draagt bij aan gezonde...
Kerstviering Wat was het weer gezellig, onze kerstviering. We hebben eerst met z'n allen van een heerlijke lunch genoten. Er was kerstbrood en erwtensoep, die we zelf gemaakt hadden. Heerlijk! Na de lunch hebben we een Kerst-bingo gedaan. Dat was natuurlijk lachen, gieren, brullen! Waar de één al meteen kon beginnen met het afstrepen van getallen, moest de ander héél lang wachten. Gelukkig had uiteindelijk toch iedereen zijn of haar bingokaart vol en is iedereen met een prijs naar huis gegaan.
Tijd voor een feestje met Neleman! Waarom? Dit is het geheim van de wijnen van Neleman: Neleman maakt zelf de wijnen. 100% biologisch en dat betekent samenwerken met de natuur. 100% biologisch betekent dus geen pesticiden en herbiciden in de wijngaarden. Deze bestrijdingsmiddelen zijn slecht voor de gezondheid, maken de bodemleven kapot en doden ook de nuttige beestjes, zoals bijen. 100% biologisch betekent ook geen kunstmatige foefjes om geur, kleur en smaak op te poetsen. Enkel de meest smaakvolle druiven om de wijn op opperbeste geur en smaak te krijgen worden gebruikt. 100% vegan, dus met plantaardig verkregen eiwitten, waarmee de wijnen geklaard zijn Zeldzame druivensoorten en hoogbejaarde wijnranken worden in ere hersteld. Dat is goed voor de biodiversiteit en...
4 redenen waarom vaker biologisch kopen in 2023 een goed voornemen is Het nieuwe jaar staat voor de deur en we maken allemaal weer de balans op. Wat wil je de komende tijd anders gaan doen? Hieronder geven we je 4 redenen om als goed voornemen wat vaker biologische producten in je mandje te doen. 1. Je wilt iets doen voor het klimaat Wat je consumeert heeft best wel een groot effect op de wereld om je heen. Vooral voor het klimaat is het goed om bewuste keuzes te maken. Kiezen voor biologische voeding is een vrij makkelijke manier om een positieve impact te maken! Biologische boeren verbruiken minder energie én stoten minder gassen uit. Zo gebruiken biologische boeren geen kunstmest. Dit scheelt energie, maar het scheelt ook uitstoot van onder andere lachgas die vrijkomt bij de productie van kunstmest. Bovendien...
Bionade Bionade is een heerlijke frisse alcoholvrije drank met 100% biologische ingrediënten en weinig suiker. Bionade doet dingen altijd net even anders. Bionade wordt geproduceerd door fermentatie van natuurlijke grondstoffen en lest de dorst op natuurlijke wijze. Klik hier om de frisdranken van Bionade te bestellen.
Bumi Bumi is opgericht door Florian en Daan en betekent aarde in het Indonesisch. "Het is onze ode aan al het moois dat uit de bodem groeit. Onder het motto Mindful Foods willen we samen met bewuste thuiskoks deze aarde gezond houden. Hoe? Door voedzame én duurzame producten te ontwikkelen waar iedereen eenvoudig iets lekkers mee kookt. Een positief verschil maken was nog nooit zo smakelijk." Bumi = 100% plantaardig (vegan gecertificeerd), Biologisch gecertificeerd, eiwit- en vezelrijk, sojavrij. Klik hier om de producten van Bumi te proberen.
Marqt, heerlijk voor bij de borrel Marqt staat bekend om de uitstekende kwaliteit verse producten en verrassend goede smaakcombinaties. Het assortiment is dan ook, zoveel mogelijk, E-nummer-, smaak-, kleur- en geurstoffenvrij. Van groete spreads tot aan vissalades, frisse klassieke eiersalade, olijven, romige hummus en zoete pepertjes gevuld met roomkaas, deze Kerst is er voor ieder wat wils. Klik hier om de producten van Marqt te bestellen.
Recept: Heerlijke citrus dressing Het recept is heel makkelijk om zelf te maken. Een kwestie van sap persen, op smaak brengen met rasp van de sinaasappel of citroen, een klein beetje olie en mosterd toevoegen en voilà: Een speciale vinaigrette vol van smaak. Ingrediënten (4 personen, 15 minuten) Sap van 1 kleine sinaasappel Sap van 1 citroen 1 eetlepel grapefruitsap (optioneel) 1 eetlepel honing mosterd 1 eetlepel suiker, zoetstof of honing 1 eetlepel extra vierge olijfolie Peper en zout Bereiding Stap 1: Schil de sinaasappel met zo min mogelijk wit onder de schil. Stap 2: Pers de sinaasappel, citroen en voeg het grapefruitsap toe. Stap 3: Verwarm de verschillende sappen met suiker in een pannetje en voeg de sinaasappelschil toe. Stap 4: Zodra het sap kookt, draai het vuur laag en laat...
Noten van Horizon, passend in ieder dieet Gezonde noten passen in ieder dieet dankzij de hoge hoeveelheid vitamines en mineralen die noten bevatten. Hierbij kun je denken aan ijzer, zink, magnesium en calcium. Maar wist je dat noten ook vol zitten met de mineralen koper, selenium en kalium? Om ervoor te zorgen dat jij jouw favoriete noot op zijn gezondst eet, is het belangrijk om hem zo puur mogelijk te eten. Let er bijvoorbeeld op dat de noot niet geroosterd of gebrand is, geen toegevoegde suiker, olie of toegevoegd zout bevat en dat de noot van een verse oogst is. Het merk waarvoor Biowinkel4you.nl gekozen heeft, is Horizon Natuurvoeding. Ze zijn gespecialiseerd in de productie van biologische notenpasta's en de import van biologische noten, zuidvruchten en zaden. Klik hier om hun verhaal te lezen...
Kerstassortiment Driekant 2022 Maak uw feesttafel compleet met Driekant lekkernijen. Er zijn verschillende soorten en maten kersttollen, amandelstaven (zowel met als zonder amarena kersen), Kerst tulband, kerstkransen, kerstkoekjes, Kerst petit-fourtjes en meer lekkers. Dat wordt (h)eerlijk genieten met de kerst! Hier lees je de geheimen van het kerstassortiment. Is het water je nu al in de mond gelopen? Klik dan hier om de producten meteen te bestellen ;) LET OP: Voor dit artikel geldt: voor woensdag 10.00 uur besteld, vrijdag of zaterdag (afhankelijk van de bezorgregio) in huis. Biologische kerststollen Wist je dat de biologische kerststollen volgens (geheim!) familierecept worden gebakken? De kerststollen worden van tarwemeel of speltmeel en natuurdesem gemaakt. Rijkgevuld met zuidvruchten en noten, verse...
Recept: Broccolisoep met zalm of pompoenblokjes Smaakvol en voedzaam soepje voor ieder moment Ingrediënten 1 broccoli 1 ui 2 teentjes knoflook 1 zoete aardappel olijfolie 1 blokje groentebouillon 100 ml (plantaardige) kookroom zout en peper Griekse yoghurt 100 gram gerookte zalm of blokjes geroosterde pompoen Bereidingswijze Stap 1: Snijd de broccoli in roosjes en de steel in kleine blokjes. Snipper de uit en hak de teentjes knoflook fijn. Stap 2: Schil de zoete aardappel en snijd in blokjes. Stap 3: Fruit de ui en de knoflook 2 minuten in een scheutje olijfolie in een grote pan. Voeg de zoete aardappel en de broccoli toe en roerbak nog 5 minuten mee. Stap 4: Kook intussen 1 liter water en voeg de broccoli en zoete aardappel samen met een bouillonblokje toe. Laat de soep 10 minuten doorkoken met...
Recept: brood van biologische volkoren tarwemeel van de Velhorst Recept om een heerlijk brood met biologisch volkoren tarwemeel te maken. De meel voor dit recept is van 100% biologische tarwe van landgoed Velhorst. Toevoegen per 500 gram meel 275 gram water 7 tot 8 gram zout 20 gram verse gist (van bakkerij Driekant) Alle ingrediënten op kamertemperatuur Bereiding Stap 1: Als u verse gist gebruikt deze eerst oplossen in wat lauw water óf bij stap 2 direct in kleine brokjes door het deeg mixen. Stap 2: Meng 500 gram meel met 275 gram water, 7 tot 8 gram zout, 20 gram verse gist tot een samenhangende bal. Ongeveer 15 minuten kneden. Stap 3: Leg het deeg in een kom en dek deze af met een vochtige doek of huishoudfolie. Laat het deeg op een warme tochtvrije plaats ongeveer 30 minuten rijzen....
Rauw Power - Levende zuivel, Zuivel voor het leven! Midden in het achterland van het dorp De Lutte in Twente staat de Raw Milk Company. Hier maken André, Tonny en Koen Mulder samen met hun medewerksters de Rauw Power zuivel, van biologische melk. Ze maken rauwmelkse, gefermenteerde producten die niet gepasteuriseerd, gesteriliseerd of gehomogeniseerd zijn. Wat is nu rauwe melk en wat zit erin? Melk bevat van nature eiwitten, gezonde vetten en vele goede vitaminen (A, B1, B2, B6, B12, D, K2 en foliumzuur) en mineralen (calcium, fosfor, magnesium en zink). De melk die u in de supermarkten koopt is altijd gepasteuriseerd of gesteriliseerd en meestal ook gehomogeniseerd en gestandaardiseerd. Dit doet men bij Raw Milk Company dus niet. Doordat deze melk geen bewerkingen heeft ondergaan, zijn alle functionele...
Impact in de Achterhoek In 2013, het jaar dat ik gestart ben, kon ik mijn zoon niet vertellen hoe de wereld er over vijf jaar uit zou zien. Inmiddels -bijna tien jaar later- kan ik dat nog steeds niet, maar laat ik zien dat ik doe wat mogelijk is om de wereld mooier te maken. Ondernemer zijn kan op verschillende manieren. Bij de start van mijn bedrijf, koos ik bewust voor biologisch,sociaal en duurzaam ondernemen. Van grondstof tot product en van werknemer tot leverancier, we denken altijd na over het effect van onze bedrijfsactiviteiten op ons als mensen en op de omgeving om ons heen. Bij Appel4you.nl en Biowinkel4you.nl maken we onder andere duurzame en sociale impact, doordat we biologisch zijn. Bij een mooiere wereld horen eerlijke producten zonder onnodige chemische...
Ophokplicht? De mooiste boodschap blijft bio Nog nooit duurde het vogelgriepseizoen zo lang als nu en op veel plekken in het land geldt momenteel een ophokplicht. Als alle kippen op hok moeten, waarom zou je dan nog voor een biologisch eitje kiezen? In dit artikel lees je waarom bio de mooiste boodschap blijft. Natuurlijk gedrag Bij biologisch staat het welzijn van de kip voorop en kunnen de dieren dus zoveel mogelijk hun natuurlijke gedrag vertonen. Dat maakt dat biologische kippen, ook in de stal, een kiplekker leventje leiden en dat jouw eitje lekker én diervriendelijk is. Wintertuin Een van de belangrijkste dingen voor een fijn leven voor de kip is de aan- én afwezigheid van daglicht. Zo kan de kip een zo natuurlijk mogelijk dag- en nachtritme aanhouden. Het daglicht helpt de kippen om weerstand...
Recept: Sukadelapjes, volgens recept van Onze Bio Slager Het duurt even maar dan heb je een heerlijk gerecht, met dank aan Onze Bio Slager! Ingrediënten Sukadelapjes 1 ui 40 gram (ongezouten) roomboter 2 gedroogde laurierblaadjes 2 kruidnagels 2 el azijn Bereiding Stap 1: Dep het vlees droog met keukenpapier. Pel en snipper de ui. Verhit de boter in een braadpan en bak het vlees rondom bruin. Fruit de ui ca. 2 minuten mee. Bestrooi het vlees met de peper en eventueel zout. Schenk warm water in een pan tot het vlees net onderstaat. Voeg de laurierblaadjes, kruidnagels en azijn toe. Stoof het vlees afgedekt in ca. 2 ½ uur zachtjes gaar. Stap 2: Proef de jus en breng op smaak met peper en eventueel zout. Serveertip: Serveren met gekookte aardappels en rode kool, eet smakelijk!
Onze Bio Slager Het vlees dat wij verkopen komt van Onze Bio Slager. Het vlees en de vleeswaren zijn 100% biologisch en zowel SKAL- als EKO-gecertificeerd. Biologisch vlees is niet zomaar een stukje vlees. Biologisch vlees is vlees met een duidelijk verhaal en met een herkomst. Biologisch is beter voor ons welzijn, het welzijn van het dier en voor het milieu. Daarnaast is biologisch vlees in smaak duidelijk te onderscheiden met niet-biologisch vlees als het aankomt op smaak. Dubbeldoel rund Het rundvlees komt van het ras Blaarkop, dat bekend staat om zijn heerlijke volle rundvlees smaak en diepe rode kleur. De Blaarkop is een echt Nederlands ras. Deze runderen worden gehouden voor hun melk en gaan daarna de wei in om op krachten te komen en weer extra aan te sterken en de spiermassa (=vlees) aan te...
Biologische koolzaadolie van Landgoed Velhorst De koolzaadolie van Landgoed Velhorst is de eerste koudgeperste koolzaadolie voor humane consumptie van Nederlandse bodem. De olie is voor 100% gemaakt van biologische koolzaad dat afkomstig is van Landgoed Velhorst. Deze biologische koolzaadolie draagt onder andere bij aan de biodiversiteit, een kleinere ecologische voetafdruk en een goede leefstijl. Biodiversiteit Koolzaad draagt bij aan het verhogen van de biodiversiteit. Zowel winter- als zomerkoolzaadolie, is onderdeel van het teeltplan van de Velhorst, waarbij er gezorgd wordt dat vanaf het vroege voorjaar tot het late najaar gewassen bloeien. Het winterkoolzaad is één van de eerste bronnen van nectar voor insecten. Deze (roof) insecten helpen om eventuele plagen en ziektes te voorkomen. Op Landgoed...
Recept: Gehaktballen in tomatensaus Een gemakkelijk gerecht met heerlijke gehaktballen in tomatensaus. Perfect voor bij de pasta of wat brood. Tip: gebruik hiervoor de ongebraden gehaktballen van Onze Bio Slager. Ingrediënten Gehaktballen 400 gram tomatenblokjes (uit blik) 125 gram snoeptomaatjes Mozzarella Knoflook Verse basilicum Olie of boter Bereiding Stap 1: Verwarm de oven voor 200 graden. Stap 2: Voordat de gehaktballen de oven ingaan, gaan we ze eerst een mooie gaar braden met een mooie korst. Dit doen we simpelweg in de pan met boter of olie met de knoflook. Als de ballen eenmaal een mooi bruin korstje hebben halen we ze eruit. Stap 3: Pak een grote ovenschaal en plaats daarin de gehaktballen, samen met de tomatenblokjes, de cherrytomaatjes en verdeel de mozzarella over de schaal....
Neleman - Kurk Kurk! Wij zijn er dol op. Op lekkere wijn ook. Daarom hebben ze bij Neleman de hoogwaardige NDtech kurk. Elke kurk is dan getest door een machine te laten snuffen en ruiken om er zeker van te zijn dat de kurk schoon en de wijn drinkbaar is. Garantie van Neleman Door gebruik te maken van moderne technologie kunnen ze bij Neleman zelfs de garantie geven dat een fles nooit ‘kurk’ zal hebben. Ze voorzien namelijk elke fles van de moderne NDtech kurk. Al deze kurken worden getest op de gevreesde TCA bacterie. En als ze door die strenge controle zijn, krijgen ze een uniek nummer. Een lot uit de loterij. Dus elke fles met kurk is bij Neleman kurkvrij. Handige draaikurk Soms is een traditionele kurk erg onhandig. Bijvoorbeeld bij een picknick in het park of met 20 mensen op bezoek. Dus wil je...
Neleman Wat zijn wij er als Biowinkel4you.nl trots op om te kunnen zeggen dat wij vanaf nu de 100% biologische en 100% vegan wijnen van Neleman in het assortiment hebben! Leuk om te weten is dat Neleman ook bij ons uit de regio komt, ze zijn namelijk in Zutphen gevestigd. Biologische wijn voor een mooiere wereld Neleman Organic Vineyards Coöperation is met ruim 3000 mede-eigenaren de grootste wijn community van Europa. Ze maken wijnen die 100% biologisch en 100% vegan zijn. Dat doen ze met liefde, met nieuwe technieken, met gevoel voor design én met een boodschap: drink biologische wijn. Want biologische wijnbouw, zonder gif en toevoegingen, levert fantastische wijnen op, jubelende recensies en vooral een mooiere wereld. Good wine to save the world Wist je dat maar liefst 94% van de wijndruiven wordt...
Recept: Geroosterde pompoen soep met zachte geitenkaas Een heerlijke pompoensoep met een volle smaak, gemaakt van de Nelson pompoen van de Velhorst. Daar kom je de herfst wel mee door! Ingrediënten Pompoen Nelson Koolzaadolie Rode ui Rode peper Knoflook Kurkuma Komijnzaad Kokosmelk en/of kruidenbouillon Zachte geitenkaas Peterselie Bereiding Stap 1: Snijd een pompoen in vieren en haal de pitten er uit. Stap 2: Besprenkel de pompoen met koolzaadolie en rooster de pompoen in de oven om 220 graden in ca. 45 minuten gaar. Stap 3: Snijd een rode ui, rode peper en knoflook fijn en braad het licht aan in koolzaadolie met kurkuma en komijnzaad aan. Stap 4: Schep met een lepel het vruchtvlees uit de pompoen en voeg deze toe aan het kruidenmengsel. Stap 5: Voeg kokosmelk en/of kruidenbouillon toe en pureer...
Arjen en Winny inspireren tot een nieuwe invulling van het beroep boer Chantal Engelen van Peasofme.com was op werkbezoek bij de Vrienden van Velhorst. Chantal heeft de weg van het graan gevolgd: het schonen van het graan, graan naar de molenaar brengen en de granen bezorgen bij Driekant Ambachtscentrum. Wil je weten hoe ze het ervaren heeft? Lees dan snel verder. Kun je op een relatief grote schaal natuurinclusief boeren zonder personeel, bedrijfsmatig succesvol zijn en ook nog een beetje vrije tijd hebben? Dat klonk mij tot voor kort vrij onrealistisch in de oren. Maar nu ik Winny en Arjen van Buuren van Landgoed Velhorst ontmoet heb, weet ik dat het kan. Voor mijn volgende peasmakers ben ik te gast op Landgoed Velhorst, een natuurgebied van Natuurmomenten in Lochem in de Achterhoek. In 2018 startte Arjen en Winny...
Recept: Gegrilde puntpaprika met tonijnsalade De zoete puntpaprika is zo veelzijdig. In de oven gegrild is een favoriet, met tonijnsalade is echt een aanrader. Dit recept is makkelijk voor bij de borrel, als voorgerecht of bijgerecht. Ingrediënten 8 zoete puntpaprika’s 3 el olijfolie 2 citroenen 2 blikjes tonijn (op basis van water of olijfolie) 4 el crème fraiche 1 el mayonaise 15 gram bieslook, fijngehakt 1 el kappertjes (deze kun je iets kleiner maken door ze doormidden te snijden) 15 gram waterkers (optioneel) zout en peper Bereiding Stap 1: Verhit de oven voor op 200 °C. Stap 2: Meng de olijfolie met 1 el citroensap en peper en zout. Stap 3: Maak een inkeping in de lengte van de puntpaprika's of snijd ze doormidden, wat je zelf prettiger vindt. Haal de zaadjes eruit. Stap...
Bakkerij Driekant - De Wereldbol Brood met een boodschap van bakkers met een missie In 2016 is het initiatief voor de Wereldbol genomen door Kees Klomp en door Henk Smit (oprichter van Driekant, bakker en gepassioneerde ondernemer “avant le lettre”). Elke dag bakken de bakkers uw dagelijks brood. Lekker en voedzaam brood waar miljoenen mensen van genieten. Ondertussen hebben wereldwijd nog honderden miljoen mensen elke dag honger. Dat vinden de oprichters ‘onverteerbaar’. Daarom bakt Driekant De Wereldbol. Een brood met een unieke receptuur en smaak. Hét brood met een boodschap: “Eet honger de wereld uit!”. Eet honger de wereld uit Het kan. Want van iedere Wereldbol gaat 30 cent naar The Hunger Project. Zij trainen mensen in dorpen op het platteland van Afrika, Azië en...