Is vegetarisch gezond en waar moet je dan op letten? 

PLANTAARDIG ETEN IS GEZOND
Vegetarisch eten is om diverse redenen een goed idee. Het is een duurzame keuze die niet alleen wenselijk is met het oog op dierenwelzijn en de toekomst van onze planeet, maar ook goed is voor de eigen gezondheid. Zo is aangetoond dat een vegetarisch eetpatroon, en een eetpatroon met minder vlees en meer plantaardige producten, zorgt voor een lagere bloeddruk en een lager risico op hart- en vaatziekten. Dus ook zonder vlees kan je heel gezond eten, want met de juiste plantaardige producten vervang je de voedingsstoffen uit vlees in een handomdraai.

DE VERSCHILLEN TUSSEN VEGA EN VEGANISTISCH
Vegetariërs eten geen vlees en vis, maar gebruiken wel producten van dierlijke afkomst waar geen dier voor hoeft te sterven. Veganisten eten geen vlees, vis en andere dierlijke producten zoals eieren, melkproducten en honing.

IN PLAATS VAN EEN STUKJE (BEREID) VLEES VAN 100 GRAM EET JE:
100 gram kant-en-klare vleesvervanger
135 gram (gare) peulvruchten
25 gram ongezouten noten, pinda’s of pitten
2 eieren

BELANGRIJKE VLEESVERVANGERS TOEGELICHT
Tofu
Tofu is een soort kaas gemaakt van gefermenteerd sojasap. De eiwitten uit soja zijn plantaardige eiwitten met een hoge biologische waarde. Tofu heeft een erg neutrale smaak dus gebruik voldoende kruiden en een dressing of marineer het in een lekkere marinade voordat je het bakt. aardappelen. Tofu en tempé koop je in een blokvorm

Tempe
Tempé of tempeh komt oorspronkelijk uit Indonesië en is ook gebaseerd op soja: het is een koek van gefermenteerde sojabonen. Tempé heeft dezelfde kwaliteiten als tofu en is ook neutraal van smaak. Flink kruiden en/of marineren is dus de boodschap, en knapperig bakken! Lekker bij een sla of als bijgerecht bij een Oosterse maaltijd.

Seitan
Seitan is een gekookt ‘brood’ van tarwegluten, afkomstig uit Japan. De basis van seitan is tarwemeel en water, het bevat dus veel tarwe-eiwitten. De gluten zorgen voor een zachte structuur, waardoor je seitan als vegetarisch gehakt kunt gebruiken. Probeer het in je spaghetti of als veggieburger!

Peulvruchten
Peulvruchten zijn toppers in de vegetarische keuken, denk aan kikkererwten, bruine bonen, witte bonen, linzen, kidneybonen,.... Ze zijn rijk aan eiwitten, vezels en mineralen zoals ijzer. Gecombineerd met een andere eiwitbron (zoals eieren, melkproducten, noten) zijn ze perfect om vlees te vervangen. In de keuken kun je er alle kanten mee uit, bv.: linzen met gegrilde pakketjes van aubergine, courgette en brie.

Quinoa
Quinoa eet je net zoals couscous. De vrucht van de quinoa is een nootje dat afhankelijk van het ras wit, rood of zwart kan zijn. Het bevat veel mineralen, o.a. magnesium en ijzer. Wat dacht je van tomaat gevuld met quinoa en geitenkaas? (zie hoofdfoto)

VOLWAARDIGE VLEESVERVANGERS
Soja: sojabonen, vleesvervangers op basis van soja (Prolaterre, Soto, Florentin, Wheaty, Yakso)
Peulvruchten: kikkererwten, kidneybonen, boterbonen, linzen, black beans, lupine , etc.
Tarwegluten: seitan
Noten, pitten en zaden: amandelen, walnoten, cashewnoten, hennepzaad, chiazaad, sesamzaad, pompoen-, zonnebloem- en pijnboompitten
Zuivel: vleesvervanger op basis van zuivel
Eieren: gekookt, gebakken, gepocheerd, omelet
Wieren en algen: zeewier

DAGJE GEEN VLEES GEDURENDE EEN HEEL JAAR?
Ben je door de Nationale Week Zonder Vlees gemotiveerd om standaard één of meer dagen in de week geen vlees te eten? Dan begint het verschil dat je maakt voor het milieu en de dieren natuurlijk echt op te tellen! Als je een jaar lang een dag per week geen vlees eet, bespaar je: bijna 6 kilo aan vlees, zo’n 587 kilometer rijden met de gemiddelde auto en 750 liter aan water. Dus op naar 3 dagen per week geen vlees!



 
  Biowinkel4you.nl     08-03-2021 00:00     Reacties ( 0 )
Reacties (0)

Geen reacties gevonden.