Duqqa! Basilicum
Basilicum met een verhaal

Gedroogde basilicum: een krachtpatser in de keuken
Weinig verse kruiden zijn zo geurig als basilicum waarbij een complex aroma waargenomen kan worden met elementen van kruidnagel, munt en anijs. Het overleeft als meerjarige plant in warme vochtige oorden, liefst tropische, maar ook in het mediterrane klimaat voelt de plant zich thuis. Inmiddels zijn er zo’n 150 ondersoorten van deze plant die waarschijnlijk uit India stamt.

Zo’n duizend jaar geleden kwam de handel naar het Westen op gang. Misschien wordt het basilicum (en dat is inderdaad het juiste lidwoord voor basilicum) wel het meest geassocieerd met Italië. Waarschijnlijk vanwege de geslaagde combinaties met hun mooie tomaten en de verschillende pesto-soorten die ontstaan na het mixen met noten, knoflook, olie en harde kazen die samen tot een gladde pasta gevijzeld of gemalen worden. Hier wordt gewerkt met het zoete basilicum terwijl men op het Afrikaanse continent voor een meer peperige soort kiest.

Goed gedroogd basilicum kan krachtig zijn in de keuken en zelfs sterker dan vers. Het droogproces benadrukt het peperige karakter net zoals de haast mentholachtige smaak ervan.

Herkomst
De gedroogde basilicum van Duqqa! wordt bij Sekem in Egypte gehaald. Het woord 'sekem' is een vertaling van een oude Egyptische hiëroglief die 'de vitaliteit van de zon' betekent. Ibrahim Abouleish startte het Sekem-initiatief in 1977 op een gebied van 140 voetbalvelden midden in de Egyptische woestijn, zo’n 60 km ten noordoosten van Caïro. Dit onvruchtbare gebied werd teruggewonnen met behulp van biodynamische methoden. Daarmee werd de basis gelegd voor de bloeiende landbouweconomie van vandaag.
In de loop der jaren groeide Sekem geleidelijk uit tot een veelzijdige agro-industriële groep van bedrijven en NGO's; een levendige gemeenschap. Er zijn eigen educatieve programma's en de focus ligt op individuele groei, gelijke rechten en de voortdurende duurzame ontwikkeling van het ecologische, economische, maatschappelijke en culturele Egyptische leven.
Op dit moment heeft het Sekem-initiatief in Egypte al meer dan 680 hectare woestijnland teruggewonnen en gecultiveerd. Een groot deel van de producten van Sekem is afkomstig van biologisch-dynamisch gecertificeerde contractboeren. Zij verbouwen hun gewassen in vruchtbare gebieden langs de Nijl. Veel van deze boeren werken al tientallen jaren samen met Sekem.

Weetjes
  • De populariteit van basilicum leidde tot vele hybride soorten waaronder combinaties waarin citroen, kaneel en bijvoorbeeld anijs een belangrijke rol spelen.
  • In India wordt gesproken van 'tulsi' of ‘holy basil’. Niet alleen in Frankrijk wordt ook wel gesproken van l’herbe royal (het koninklijk kruid), ook in Griekenland werd het al de koninklijke plant genoemd (basilikon phuton).
  • En mocht je ooit, verdwaald in een fabel, aangekeken worden door een basilisk, dan helpt alleen basilicum om niet ter plekke te overlijden.

Klik hier om de gedroogde basilicum te kopen, en tover jouw keuken om te een waar geurenparadijs!

  Biowinkel4you.nl     14-03-2023 08:28     Reacties ( 0 )
Reacties (0)

Geen reacties gevonden.