Nieuw: biologisch gecertificeerde vis bij Biowinkel4you.nl

Bij Biowinkel4you.nl verkopen we vanaf nu ook vis. Maar aan welke eisen moet vis voldoen om biologisch gecertificeerd te mogen worden?
En waarom is vis goed voor je?


Biologisch gecertificeerde vis
Biologisch gecertificeerde vis is altijd gekweekte vis. Wildvangst kan niet biologisch worden gecertificeerd. Voor de kweek van biologische vis gelden veel duurzaamheidseisen, naast de duurzaamheidseisen van keurmerken als MSC en ASC. Ook bevat de biologische wetgeving eisen aan de herkomst van de juvenielen, het dierenwelzijn, het gebruikte visvoer, de slachttechnieken en de aquatische systemen. Skal houdt in Nederland toezicht op het naleven van de biologische EU-verordening, de Nederlandse Landbouwkwaliteitswet en de reglementen en grondslagen van Skal Biocontrole.

Voor biologisch gekweekte vissen gelden de volgende voorwaarden:
  • Vissen hebben voldoende ruimte en er is een natuurlijke bodem, goede kwaliteit water en een temperatuur en lichtintensiteit die bij de soort hoort.
  • Er worden alleen plaatselijk gekweekte soorten gebruikt, die kunnen worden gekweekt zonder schade aan de wilde bestanden (dus bijvoorbeeld geen paling). Jonge visjes komen bij voorkeur van biologische bedrijven of zijn minimaal 3 maanden biologisch gehouden.
  • Biologische vis komt uit systemen waarvan je de omstandigheden kunt controleren, dus aquacultuursystemen. Gesloten recirculatiesystemen zijn verboden (behalve voor broed- en kweekkamers). In een gesloten recirculatiesysteem is er geen natuurlijke waterdoorstroming, maar wordt water rondgepompt.
  • Waterzuivering vindt alleen plaats door natuurlijke filterbedden, biologische of mechanische filters of dieren die bijdragen aan de waterkwaliteit.
  • Hormonen worden niet gebruikt. Vissen krijgen hooguit 2 keer per jaar medicijnen, als dat echt nodig is.
  • Voor visetende vissen, zoals zalm, moet het voer biologisch zijn. Het voer is dan maximaal 60% plantaardig en de rest bestaat uit vismeel, visolie en voer van biologische bedrijven. Vissen die alleen planten eten, zoals tilapia en pangasius, hoeven niet per se biologisch voer te krijgen, als het maar een ‘geringe impact op het milieu’ heeft.

Waarom is vis goed voor je?
In vergelijking met vlees bevat vis meer onverzadigd vet. Het verschilt per vissoort hoe het vet precies is samengesteld. Een deel van het onverzadigde vet bestaat uit de visvetzuren DHA en EPA. Vis eten is vooral belangrijk vanwege deze visvetzuren. Er zijn sterke aanwijzingen dat het eten van vis samenhangt met een lager risico op hart en vaatziekten.
De meeste vis is daarnaast ook rijk aan vitamine B12, vitamine B6 en de mineralen jodium, fosfor en seleen. Ook bevat vis van nature eiwit en vet. Vette vis is bovendien rijk aan vitamine D en B2 en bevat vitamine A. Vislever is rijk aan vitamine A. Vis bevat ijzer, maar minder dan vlees, omdat er minder bloed in zit.

Doordat vis goed is voor de gezondheid, is het ook opgenomen in de Schijf van Vijf. Het advies is dan ook om 1 keer per week vis te eten. Dat kan door vis te eten bij de warme maaltijd, maar ook bij de lunch of tussendoor. Bij voorkeur vette vis, zoals makreel, haring, sardines of zalm.
Omdat vooral vette vis schadelijke stoffen kan bevatten, is het verstandig om af te wisselen met de vissoorten en niet meer dan 4 porties vette vis per week te eten. De goede effecten van het regelmatig eten van vis wegen op tegen de mogelijk nadelige gevolgen.
Daarnaast is sommige vis, zoals haring, ansjovis en gerookte zalm voor conservering gezouten en bevat daardoor veel zout. Kies daarom niet altijd voor gezouten vis, omdat te veel zout het risico op een hoge bloeddruk verhoogt.

Bronnen: SKAL, Voedingscentrum
  Biowinkel4you.nl     16-11-2020 11:30     Reacties ( 0 )
Reacties (0)

Geen reacties gevonden.