Wat weet jij van de veldboon?

Op Landgoed Velhorst verbouwen ze naast biologische aardappelen, groenten, koolzaad en verschillende granen ook biologische veldbonen. Maar wat weten we eigenlijk van de veldboon?

Veldbonen of fababonen (peulvruchten) is een ‘oud’ en vergeten gewas wat de laatste jaren enorm in opkomst is. In 1850 werd er in Nederland zo’n 36.000 ha geteeld. In 2010 was dit nog maar 150 ha. Een enorm verschil. Maar na jaren van afwezigheid is de veldboon terug en bezig met een inhaalslag. Het is de snelst groeiende eiwitteelt van ons mooie Nederland. De reden? Veldbonen zijn erg eiwitrijk. Tot wel 27%(!)

In een veranderende wereld waar vooral gekeken wordt naar vleesvervangers, alternatieven en duurzame oplossingen is het een interessant product vol mogelijkheden. Veldbonen bevatten namelijk meer eiwitten dan de bekende bonensoorten en zijn daarnaast rijk aan vezels, B- vitamines en mineralen, zoals ijzer, calcium, molybdeen en fosfor. Peulvruchten bevatten relatief minder koolhydraten dan granen.

Leuk om te weten, Keuper Pasta heeft van de biologische veldbonen en spelt van Landgoed Velhorst een veldboon-spelt pasta (schelpjes) gemaakt. Deze pasta heeft een heerlijke bite, is zeer voedzaam, een mooie vervanger van vlees en komt dus ook nog eens uit de regio!

Klik hier voor een heerlijk recept voor een biologische veldboon-spelt pasta salade van Winny van Landgoed Velhorst.

Nieuwsgierig naar alle producten van de Velhorst? Klik hier.


Bron: Winny van Landgoed Velhorst
  Biowinkel4you.nl     01-06-2022 10:44     Reacties ( 0 )
Reacties (0)

Geen reacties gevonden.